اوردنچر چیست و چه مزایایی دارد؟

توضیحات:

  • به نام خدا

    اوردنچر (Overdenture) روش درمانی جدیدی برای رفع بی دندانی است و برای افرادی کاربرد دارد که به هر دلیلی مثل بیماری یا تصادف، همه یا تعداد زیادی از دندان های خود را از دست داده باشند. در این شرایط اوردنچر می تواند جایگزین خوبی برای دندان های از دست رفته باشد.

    اوردنچر، نوعی دندان مصنوعی است که روی پایه ایمپلنت پیچ می شود و به بیمارانی که کل دندان های فک بالا یا پایین یا تعداد زیادی از دندان های خود را از دست داده باشند کمک می کند بتوانند به راحتی غذا بخورند و صحبت کنند. به علاوه زیبایی چهره خود را به دست آورند و کیفیت زندگی خود را بالا ببرند.

    اوردنچر چیست و چه کاربردی دارد؟

    اوردنچر روش پیشرفته شده دندان مصنوعی است که معایب آن را رفع کرده و نسبت به دندان مصنوعی مزایای بسیار بیشتری دارد. در اوردنچر ابتدا پایه ایمپلنت درون استخوان فک کاشته می شود سپس پروتزهای دندان به آن پایه ها متصل می شود.

    در این روش پایه ایمپلنت نقش ریشه دندان را ایفا می کند و پروتزهای دندان که همان تاج دندان هستند مانند دندان طبیعی وظیفه جویدن را بر عهده دارند.

    البته پایه ها هم می توانند ایمپلنت و هم می توانند دندان های خود فرد باشند که این مساله با توجه به شرایط استخوان فک و تعداد دندان های از دست رفته مشخص می شود.

    اگر دندان های خود را از دست داده اید اما نمی خواهید از دندان مصنوعی استفاده کنید، اوردنچر روش بسیار مناسبی است. در این روش دندان های مصنوعی بر روی پایه ها ثابت می شوند به همین دلیل هنگام غذا خوردن دندان ها در دهان حرکت نمی کنند و مشکل ایجاد نمی کنند.

    انواع اوردنچر

    اوردنچرها انواع متفاوتی دارند و هر کدام با توجه به شرایط و وضعیت دندانی فرد انتخاب می شوند. در حالت کلی اوردنچرها به سه دسته تقسیم می شوند:

    1. اوردنچر بر پایه لثه
    2. اوردنچر بر پایه لثه و ایمپلنت
    3. اوردنچر بر پایه ایمپلنت

    اوردنچر بر پایه لثه

    اوردنچر بر پایه لثه بسیار شبیه دندان مصنوعی است. در این روش پروتز دندان مستقیما روی لثه قرار می گیرد و روی ایمپلنت هایی که در فک بالا و پایین قرار دارند سوار می شود و تا زمانی که خود فرد نخواهد آنها را دربیاورد، در جای خود ثابت می مانند. به همین دلیل به آنها اوردنچر ثابت می گویند. این نوع اوردنچر برای افرادی که تمام دندان های خود را از دست داده اند از این نوع اوردنچر  استفاده نمود.

     

    اوردنچر بر پایه ایمپلنت

    این نوع از اوردنچرها بر خلاف روش های بالا فقط متکی بر ایمپلنت می باشد به همین دلیل برای نصب آنها به تعداد بالاتری پایه ایمپلنت نیاز است. در این روش به علت آنکه فشار پروتزها بیشتر بر روی پایه ایمپلنت می باشد دندانپزشک باید برای تعیین محل دقیق پایه ها بررسی و محاسبات دقیق انجام دهد. بنابراین تخصص و مهارت دندانپزشک در این زمینه بسیار اهمیت دارد.

    اوردنچر بر پایه لثه و ایمپلنت

    در این نوع از اوردنچر معمولا در هر فک چهار ایمپلنت به جای دندان های نیش و آسیاب کاشته می شود سپس این ایمپلنت ها توسط میله ای به هم متصل می شوند تا پروتزها روی این میله قرار گیرند به همین دلیل به آن، اوردنچر میله ای هم گفته می شود.

    کدام نوع اوردنچر بهتر است؟

    زمانیکه به هر دلیلی مثل تصادف، پوسیدگی یا بیماری تعدادی از دندان های خود را از دست می دهید بدون شک کیفیت زندگیتان تحت تاثیر قرار می گیرد. خالی ماندن جای دندان ها هم روی سلامت دهان و دیگر دندان ها، هم روی زیبایی چهره و هم روی حرف زدن و غذاخوردن تاثیر زیادی دارد.

    پس جایگزین کردن دندان ها بسیار اهمیت دارد. روش های مختلفی برای جایگزین کردن دندان ها وجود دارد اما ایمپلنت دندان، بهترین روش ممکن است. البته اگر دندان های زیادی را از دست داده اید ممکن است این روش هزینه بالایی داشته باشد.

    اگر دندان های از دست رفته شما زیاد باشند و به دنبال یک روش جایگزینی مقرون به صرفه می گردید اوردنچر بر پایه ایمپلنت بهترین روش است و نسبت به دو نوع دیگر اوردنچر مزایای بیشتری دارد.

    مزایای اوردنچر بر پایه ایمپلنت

    ۱-زیبایی بیشتر

    فرایند تحلیل لثه و استخوان بعد از افتادن دندان ها باعث می شود فاصله بین بینی و چانه کوتاه شود و به همین دلیل چهره شما پیرتر نشان داده شود اما اوردنچر بر پایه ایمپلنت از این اتفاق جلوگیری می کند. علاوه بر این اوردنچر کمک می کند که لب ها و بافت های لثه در جای مناسب خود قرار بگیرند به همین دلیل جلوه بسیار طبیعی تری دارد.

    ۲- تجربه لذت بخش غذا خوردن

    این نوع اوردنچر مانند دندان طبیعی در دهان ثابت است و مشکلات دندان مصنوعی سنتی را ندارد و هنگام جویدن یا صحبت کردن جابجا نمی شود.

    ۳- موفقیت آمیز بودن

    میزان موفقیت اوردنچر بر پایه ایمپلنت تقریبا ۱۰۰%  است و اکثر افراد یا سالمندان بدون هیچ مشکلی تا پایان عمر از این دندان های مصنوعی بر پایه ایمپلنت استفاده می کنند. به همین دلیل، این نوع اوردنچر بین کسانی که نیاز به دندان مصنوعی دارند محبوبیت بیشتری دارد.

    ۴- جلوگیری از تحلیل استخوان فک

    وقتی پایه های ایمپلنت ها به جای ریشه دندان در استخوان فک قرار بگیرد، موجب تحریک رشد استخوان فک و استحکام بیشتر آن می شود و از جمع شدن و چروکیده شدن فک جلوگیری می شود.

    ۵- احساس راحتی بیشتر

    از آنجا که اوردنچر روی ایمپلنت قرار می گیرد و کاملا در جای خود ثابت است در هنگام خوردن غذا، جویدن یا صحبت کردن فرد احساس راحتی بیشتری دارد.

    ۶- دوام و ماندگاری بالا

    جنس تیتانیومی ایمپلنتها و همچنین آلیاژهای مورد استفاده برای اتچمنت ها حتی نسبت به دندان طبیعی نیز در برابر پوسیدگی، ضربه و شکستگی پایدارتر و مقاوم تر است. همچنین پروتزهای دندان مصنوعی مورد استفاده در اوردنچر درصورتیکه به درستی از آنها مراقبت شود و بهداشت آنها رعایت شود عمری بسیار طولانی دارند. طبق تحقیقات انجام گرفته دوام و طول عمر اوردنچر بسیار طولانی است و تقریبا تا پایان عمر افراد در دهان بیمار باقی می ماند.

    مزایای اوردنچر نسبت به دندان مصنوعی

    • ساختار استخوان توسط ایمپلنت کاشته شده در فک تقویت می شود.
    • استخوان های فک در صورت خالی ماندن جای ریشه دچار تحلیل می شوند ولی با قرار گرفتن پایه ایمپلنت به جای ریشه دندان، رشد استخوان فک تحریک می یابد و از تحلیل رفتن آن جلوگیری می شود.
    • نسبت به دندان مصنوعی سنتی اوردنچر بسیار محکم و مقاوم می باشد و در جویدن غذا مشکلی ایجاد نمی کند.
    • اوردنچر بر پایه ایمپلنت همانند دندان های طبیعی می باشد و زیبایی آن ها را دارد، اوردنچر در زیبایی چهره بسیار تاثیرگذار است.
    • اوردنچر طول عمری طولانی دارد و در صورت مراقبت درست و صحیح از آن ها می توانید مادام العمر از آن ها استفاده کنید.
       

     

    معایب اوردنچر

    اوردنچر نیز مانند دندان مصنوعی باید شب ها از دهان خارج شود و کاملا تمیز شود، برخی افراد این خارج کردن پروتز دندان مصنوعی را از معایب آن می نامند.

    لازم است که هر ۶ ماه به دندان پزشک برای معاینه پروتز دندان مصنوعی و ایمپلنت ها مراجعه شود تا بررسی شود چنانچه مشکلی برای آن ها ایجاد شده است دندان مصنوعی جدیدی جایگزین قبلی قرار گیرد، برخی افراد شکایت هایی در این مورد دارند ولی چنانچه به درستی از آن ها مراقبت شود، نیازی به تعویض  دندان مصنوعی نیست.

    معایب اوردنچر بر پایه ایمپلنت

    هر روش درمانی برای خود مشکلات خاصی را به همراه دارد. پروتز دندان نیز یکی از این روش های درمانی می باشد. برخی از هزینه بالای آن گلایه می کنند و برخی دیگر از خطرات انجام آن می ترسند. اما این که پروتز دندان مشکلاتی را با خود به همراه داشته باشد، امری طبیعی است. 

    اگر توسط یک پزشک ماهر و با تجربه اوردنچر دندان انجام شود، مشکلات آن تا حدود بسیار زیادی کاهش و حتی از بین خواهد رفت. پس اولین فاکتور برای انجام این روش درمانی، مراجعه به پزشک متخصص در یک کلینیک معتبر خواهد بود. 

    در غیر این صورت باید خاطر نشان کنیم که هر روش درمانی برای خود مزایا و معایبی را به همراه دارد. که تنها می توان آنها را کاهش داد و در برخی مواقع با رعایت برخی نکات، آنها را از میان برداشت. 

    تفاوت اوردنچر، ایمپلنت و دندان مصنوعی

    ایمپلنت یکی از بهترین روش ها برای جایگزین کردن دندان از دست رفته است. در این روش، هر تاج دندان روی یک پایه ایمپلنت قرار می گیرد. این روش مستحکم ترین و بادوام ترین روش کاشت دندان است. اما ماندگاری بیشتر، دوره درمانی طولانی تر و هزینه بالاتری دارد.

    دندان مصنوعی پروتزی است که فقط روی لثه ها سوار می شود و هیچگونه پایه نگهدارنده ای در داخل فک ندارد. مشکل اصلی دندان مصنوعی این است که در هنگام غذا خوردن یا صحبت کردن ممکن است حرکت کند یا در جای خود بلغزد. اما مزایای آن این است که قیمت پایین تری دارد و سریعتر آماده می شود.

    اوردنچر پروتزهای متحرکی هستند که جایگزین کل دندان های یک فک یا هر دو فک می شود. این پروتزها اگرچه تقریبا مانند دندان مصنوعی سنتی هستند اما تفاوت اصلی آن با دندان مصنوعی این است اوردنچر روی پایه ایمپلنت سوار می شود.

    ثابت بودن مزیت اصلی اوردنچر است. بخاطر نصب شدن آن روی پایه ایمپلنت، این پروتز کاملا ثابت است و جابجا نمی شود. البته امکان برداشتن آنها از روی ایمپلنت وجود دارد اما وقتی روی ایمپلنت قرار می گیرند کاملا محکم هستند.

    طول درمان اوردنچر به علت جراحی و کاشت پایه در فک بالاتر از دندان مصنوعی است.

    حفظ تراکم استخوان یکی از موارد مهم در حفظ سلامتی است که در ایمپلنت و اوردنچر وجود دارد اما در دندان مصنوعی استخوان ها تحلیل می روند.

    هزینه اوردنچر نسبت به دندان مصنوعی بالاتر و نسبت به ایمپلنت پایین تر است.

    اوردنچر برای چه کسانی مناسب است؟

    • افرادی که استخوان فک آن ها تحلیل رفته باشد.
    • افرادی که با وجود بی دندانی در هنگام غذاخوردن یا صحبت کردن مشکل دارند.
    • برای افرادی که دندان های لقی دارند.
    • افرادی که بافت لثه شان دچار آسیب شده است.
    • افرادی که قادر به پرداخت هزینه کاشت ایمپلنت را ندارند.

    اگر می خواهید بدانید که این روش برای شما مناسب است یا خیر باید بگویم که تنها بعد از معاینه دندانپزشک و متخصص ایمپلنت می توانید بفهمید که باید از کدام روش درمانی استفاده کنید.

    جنس اوردنچر چیست؟

    اوردنچر می تواند از جنس های مختلف و ساختارهای متفاوتی ساخته شود. اما اجزای اصلی آن شامل:

    ۱- پایه ایمپلنت که معمولا از جنس تیتانیوم است.

    ۲- اتصالات که می تواند از فلز یا پلاستیک ساخته شود.

    ۳- تاج دندان که می تواند فلزی یا سرامیکی باشد. اگر طبیعی بودن ظاهر دندان ها برایتان اهمیت دارد می توانید از تاج های سرامیکی استفاده کنید.

     

    ماندگاری اوردنچر چقدر است؟

    در صورتی که از اوردنچر یا پروتزهای دندانی خود به خوبی مراقبت کنید این دندان های مصنوعی می توانند سالها بدون هیچ مشکلی دوام بیاورند. البته نوع و جنس اوردنچری که سفارش می دهید هم مهم است و روی طول عمر اوردنچر تاثیر دارد.

    اما به طور کلی اوردنچرهای مبتنی بر ایمپلنت به طور قابل توجهی پایدارتر و ماندگارتر از دندان‌های مصنوعی هستند.

    چه عواملی درانتخاب نوع اوردنچر موثر است؟

    برای انتخاب نوع اوردنچر ابتدا باید توسط دندانپزشک معاینه شوید و سپس بر اساس عوامل زیر اوردنچر مناسب شما تعیین شود:

    •        شکل ظاهری آرواره و میزان تراکم استخوان فک

    •        تعداد دندانهای از دست رفته

    •        تعداد و طول ایمپلنت های مورد نیاز برای اوردنچر

    •        هزینه و زمان بیمار

    مراحل نصب اوردنچر

    برای ساخت و قرارگیری اوردنچر روی دندان مراحل زیر باید طی شود:

    • معاینه و بررسی اولیهابتدا دندانپزشک وضعیت فک و دندان های باقیمانده (در صورت وجود) را بررسی می کند تا ببیند آیا این روش برای شما مناسب است یا خیر.
    • اندازه گیری: پس از مشخص شدن روش و نوع اوردنچر مناسب، دندانپزشک اندازه گیری های لازم را برای ساخت مدل آزمایشگاهی پروتز انجام می دهد.
    • کاشت ایمپلنت: تا زمانی که قالب پروتزی آماده شود دندانپزشک اقدام به کاشت پایه های ایمپلنت می کند. البته همین مرحله با توجه به شرایط فک بیمار ممکن است ۱ تا ۳ ماه طول بکشد. زیرا پایه ها باید به استخوان فک جوش بخورند.
    • نصب پروتز دندان: بعد از آماده شدن پروتز در لابراتوار و جوش خوردن پایه ایمپلنت، پروتز روی پایه ها سوار می شود.

    نصب اوردنچر را پیش چه کسی انجام دهیم؟

    بهترین فردی که در این زمینه می تواند به شما کمک کند متخصص اوردنچر و پروتز دندان است. زیرا این کار حساسیت و ریسک بالایی دارد و مهمترین قدم برای انجام این کار انتخاب یک پزشک و متخصص ماهر است. زیرا عدم تخصص دندانپزشک باعث می شود مشکلات و عوارض زیادی برای شما به وجود آید و هزینه مجدد کاشت ایمپلنت و ساخت پروتز جدید به شما تحمیل شود.

     

    چگونه از اوردنچر مراقبت کنیم؟

    • چکاب های دوره ای را فراموش نکنید

    سعی کنید هر شش ماه تا یکسال یک بار به پزشک متخصص مراجعه کنید تا وضعیت اوردنچر، اتصالات آن و نحوه انطباق آن با ایمپلنت بررسی شود تا در صورت وجود مشکل هر چه سریعتر برطرف شود.

    • از دندان ها به عنوان ابزار استفاده نکنید

    دندان های مصنوعی هم مانند دندان های طبیعی آسیب پذیرند و نیاز به مراقبت دارند. سعی کنید از آنها به عنوان ابزاری برای شکستن آجیل باز کردن درب وسایل یا کندن اجسام سخت استفاده نکنید.

    • با مسواک و نخ دندان دوست شوید

    ایمپلنت، اوردنچر و هر نوع پروتز دیگری دقیقا مثل یک دندان طبیعی به مراقبت و بهداشت نیازمندند و فکر نکنید چون مصنوعی هستند خراب نمی شوند. پس لازم است که هر روز مسواک بزنید و از نخ دندان هم استفاده کنید. اگر اجزای جدا شدنی دارند آنها را بردارید و دندان ها، اتصالات آنها و نواحی لثه را تمیز کنید.

    • مراقب رژیم غذایی خود باشید

    مراقب رژیم خود باشید زیرا غذاهای بسیار سفت یا چسبناک باعث آسیب به پروتزها می‌شوند.

    قیمت اوردنچر دندان در سال ۱۴۰۱

    اوردنچرها پروتزهایی هستند که اخیرا بسیار مورد تایید پزشکان متخصص و همچنین مورد استقبال بیماران قرار گرفته اند. قیمت این پروتزها به عوامل مختلفی بستگی دارد. تعداد پایه های ایمپلنت، جنس و کیفیت پایه ها، نوع اوردنچر و میزان مهارت متخصص اوردنچر در این بین از همه مهمتر است.

    حرف آخر

    اوردنچرها یکی از تکنولوژی های جدید دندانپزشکی برای جایگزین کردن دندان های از دست رفته بشمار می رود. زمانی که تعداد دندان های از دست رفته زیاد باشد اوردنچر گزینه مقرون به صرفه تری نسبت به ایمپلنت است. در این روش حدود چهار پایه ایمپلنت در هر فک کاشته می شود و پروتز اوردنچر را روی این پایه ها تثبیت می کنند

    این روش معایب دندان مصنوعی را ندارد و مهمترین مزیت آن این است که در هنگام صحبت و غذا خوردن پروتز در دهان تکان نمی خورد.

     


  • تهیه و تنظیم توسط دندانسازی نمونه
    تماس : 09131684245
    انتشار مطلب در :