انواع کامپوزیت دندان
توضیحات:
-
به نام خدا
انواع کامپوزیت دندان
یکی از درمانهایی که امروزه در کلینیک های دندانپزشکی برای رفع مشکلاتی چون پرکردن فاصله دندان ها، بد رنگی یا روهم گرفتن دندان ها ارائه می شود، کامپوزیت دندان است. کامپوزیت دندان انواع مختلفی دارد و انتخاب بهترین روش کامپوزیت در میان آنها، کاری بس دشوار است. اما بر اساس مقایسه ی خصوصیات انواع کامپوزیت ها و بررسی فاکتورهایی چون؛ طول عمر و دوام و اینکه برای کدام دندان قرار است استفاده شود، می توان روش مناسب را برگزید. برای مثال بعضی از انواع کامپوزیت برای دندان های خلفی مناسب نیستند که در ادامه به توضیح هر یک از انواع کامپوزیت همراه با مزایا و معایب آنها می پردازیم.
کامپوزیت ماکروفیل (Macrophilic composite)
کامپوزیت ماکروفیل یا درشت دانه که در دهه های اولیه روی کار آمدن کامپوزیت مورد استفاده قرار می گرفته است. این نوع کامپوزیت در اندازه های ۱۰ تا ۱۵ میکرومتری است. این نوع کامپوزیت بزرگترین ذرات را در میان انواع کامپوزیت دندان دارد.
البته که درشتی ذرات در کامپوزیت ماکروفیل، افزایش مقاومت و استحکام را در آن ها رقم می زند اما از طرفی هم سبب دشواری کار ترمیم و پولیش کامپوزیت می شود. کامپوزیت ماکروفیل سال هاست که از دایره انواع کامپوزیت های مصرفی، خارج شده است.
مزایا و معایب کامپوزیت ماکروفیل:
- استحکام و مقاومت بالا در برابر فشار
- سخت شدن کار ترمیم
- ۷۰ تا ۸۰ درصد مواد تشکیل دهنده ی آن مواد غیر آلی است
- در اثر رنگدانه ها تغییر رنگ می دهد
کامپوزیت میکروفیل (Microfilm composite)
کامپوزیت های میکروفیل یا ریز دانه که گویی در تقابل با کامپوزیت های ماکروفیل یا درشت دانه بوجود آمده اند. این نوع از کامپوزیت ها ویژگی و عملکرد کاملا برعکس دارند.ذرات کامپوزیت میکروفیل کمتر از ۱۰۰ نانومتری هستند و همین خصوصیت سهولت در امر پولیش و ترمیم کامپوزیت را نتیجه می دهد. کامپوزیت های میکروفیل به دلیل ضخامت و قطر کمی که دارند نمی توانند برای پوشاندن حفره های بین دندانی استفاده شوند و بهتر است روی مینای دندان به کار روند.
مزایا و معایب کامپوزیت میکروفیل:
- ترمیم و پولیش کامپوزیت با توجه به ریز بودن ذرات سهل است
- دوام و مقاومت کمتری در مقابل سایش و فشار دارد و اغلب برای کامپوزیت دندان های جلو مناسب است
- در صورتی که بیمار از مینای دندان کافی بهره مند است می تواند انتخاب مناسبی باشد.
کامپوزیت هیبرید (Hybrid composite)
کامپوزیت هیبرید را می توان ترکیبی از هر دو نوع کامپوزیت ماکروفیل و میکروفیل تعریف کرد. کامپوزیت های هیبرید ذراتی با اندازه های ۴۰ نانومتری دارند. این ذرات مقاومت و استحکامی چون ذرات ماکروفیل دارند ولی پولیش و ترمیم در این نوع ذرات همچون ریزدانه های میکروفیل آسان است. تنها عیبی که به این نوع کامپوزیت وارد است استهلاک آن به مرور زمان است که باعث می شود ظاهر و جلوه ی خوبی نداشته باشد.
کامپوزیت میکروهیبرید (Micro hybrid composite)
کامپوزیت های میکرو هیبرید هم در زمره ی کامپوزیت های هیبرید قرار می گیرند و ویژگی های آن در خصوص میزان مقاومت در برابر سایش و فشار مانند هیبریدی هاست اما اندازه ی کامپوزیت میکرو هیبرید کمتر از ۱۰۰ نانومتر تا ۱ میکرومتر است .
کامپوزیت نانوهیبرید (Nano hybrid composite)
کامپوزیت های نانو هیبرید آخرین نسل کامپوزیت دندان و به نوعی تکامل یافته ی سایر انواع کامپوزیت است. نانو کامپوزیت دندان ذراتی با قطر ۲۰ نانومتر دارد که از اتصال آن ها، ذرات درشتی تشکیل می شود که مقاومت و استحکام آن ها را در برابر سایش و فشار دندان ها افزایش می دهد. این تنها مزیت کامپوزیت نانوهیبرید نیست.
مزایای کامپوزیت نانوهیبرید:
- کامپوزیت های نانو هیبرید این امکان را به شما می دهند که رنگ کامپوزیت را متناسب با رنگ سایر دندان ها انتخاب کنید.
- مراحل درمان کامپوزیت های نانو هیبرید بدین گونه است که دندانپزشک به صورت لایه لایه موارد را قرار می دهد و در هر مرحله می تواند از استحکام و تراکم مواد اطمینان حاصل کند.
- مواد کامپوزیت نانوهیبرید چسبندگی کمی دارند و این سبب می شود کار روی دندان های عقبی برای دندانپزشک راحت تر باشد.
استفاده از نانو کامپوزیت ها می تواند فواید زیادی را برای شما به ارمغان آورد.
در میان انواع کامپوزیت نانوهیبرید ها، Tetric Evoceram و IPS Empress Direct ها از بهترین ها هستند.
کامپوزیت ای پی اس
کامپوزیت های آی پی اس چیست؟ یک ترکیب شگفت انگیز با ذرات سرامیکی هستند.روکش سرامیکی کامپوزیت ای پی اس وجه تمایز آن با سایر انواع کامپوزیت است که سبب شده به محبوب ترین و بهترین نوع کامپوزیت در میان بیماران شناخته شود. روکش سرامیکی که سازگاری بالایی با بافت لثه دارد، طول عمر کامپوزیت ای پی اس را افزایش می دهد.
موارد کاربرد کامپوزیت ای پی اس
کامپوزیت های آی پی اس در دو نوع مات و شفاف موجود هستند. این نوع کامپوزیت برای پر کردن فواصل بین دندان ها، تغییر رنگ دندان و ایجاد هماهنگی طول دندان ها و هم تراز شدن آن ها می تواند به کار رود.
مزایای کامپوزیت ای پی اس (IPS composite)
- تنوع رنگ در کامپوزیت ای پی اس زیاد است و در دو نوع شفاف و مات موجود هستند.
- هم برای دندان های جلویی و هم دندان های خلفی مناسب و کاربردی هستند
- ظاهر و رنگشان جلوه ای طبیعی دارد
- ترمیم آن امکان پذیر و آسان است
- مقاومت و دوام بالایی دارد
- در اغلب موارد نیاز به تراش مینای دندان نیست
معایب کامپوزیت ای پی اس
- التهاب لثه در صورت رعایت نکردن مراقبت های بهداشتی
- امکان شکستگی یا ترک خوردن اما قابل ترمیم است
- ایجاد حساسیت به دما در چند روز ابتدایی درمان
- در بعضی موارد ممکن است دندان شما تراش داده شود.
انواع رنگ کامپوزیت
برای اینکه کامپوزیت ونیر یک ظاهر طبیعی داشته باشد، سه فاکتور رنگ کامپوزیت، شفاف یا مات بودن کامپوزیت و فرم کامپوزیت باید به درستی انتخاب شود. دندانپزشک رنگ کامپوزیت دندان را با توجه به سن و جنسیت بیمار، رنگ پوست و سایر دندان ها (در مواردی که قرار نیست تمام دندان ها کامپوزیت شود) و به طور کلی رنگ تمامی اجزای صورت شما بر می گزیند که حداکثر هماهنگی و جلوه ی طبیعی را داشته باشد