همه چیز در مورد کشیدن دندان

توضیحات:

  • به نام خدا

    کشیدن دندان یک درمان رایج دندانپزشکی است و به فرآیند خارج کردن دندان از جای خودش گفته می شود. زمانی که دندان به دلیل پوسیدگی شدید، ضربه یا جراحت به شدت آسیب دیده باشد به طوری که نتوان به هیچ روشی آن را ترمیم کرد، دندانپزشک توصیه می‌کند دندان کشیده شود.

    پس، دندان را تنها در شرایطی باید بکشیم که آسیب وارد شده به دندان به قدری گسترده و زیاد است که هیچ راهی برای نجات آن وجود ندارد. اما اگر دندان قابل درمان و بازسازی است، نباید به هیچ وجه این سرمایه دندانی را از دست بدهیم.

    در این مقاله درباره عللی که مجبور می شویم دندان را بکشیم و روش های کشیدن دندان و مراقبت های بعد از آن توضیحات کاملی را خواهید خواند. اما اگر همچنان سوالی دارید می توانید در قسمت دیدگاه ها با ما در میان بگذارید.

    چه عواملی باعث می شوند مجبور به کشیدن دندان شویم؟

    هدف اولیه دندانپزشک این است که دندانی که قابل درمان است را به هر شکل ممکن نگه دارد. اما برخی عوامل می توانند باعث شوند آسیب دندان به جایی برسد که راهی برای نجات آن وجود نداشته باشد.

    رایج ترین و مهمترین عواملی که مجبور به کشیدن دندان می شویم عبارتند از:

    ۱- انجام ارتودنسی

    یکی از رایج ترین دلایل کشیدن دندان این است که بخواهیم  دندان های خود را ارتودنسی کنیم. اما گاهی فک کوچک است و دندان ها آنقدر به همریخته و شلوغ هستند که برای انجام ارتودنسی چاره ای جز کشیدن یک یا چند دندان نیست.


    ۲- در آوردن دندان های نهفته و نیمه نهفته

    اگر دوره رشد تمام شود اما همچنان دندان هایی باشند که از لثه بیرون نیامده اند یا فقط قسمت کمی از آنها بیرون زده باشد با دندان های نهفته و نیمه نهفته مواجهیم.

    از آنجا که چنین دندان هایی عموما نه تنها کارایی ندارند بلکه در اکثر موارد مشکل ساز هم هستند، بهتر است به روش جراحی کشیده شوند. بیشتر دندان های عقل از این دست هستند.

    البته بعضی اوقات دندان نیش هم به طور کامل رشد نمی کند اما دندان نیش نهفته را نمی کشند، بلکه با لیزر آن را نمایان می کنند و به وسیله ارتودنسی آن را با دندان های دیگر هماهنگ می کنند.

    ۳- آسیب دیدگی یا پوسیدگی

     اگر دندان بیش از حد پوسیده یا آسیب دیده باشد به طوری که با عصب کشی قابل درمان نباشد، دندانپزشک برای جلوگیری از عفونت لثه یا خراب شدن دندان های مجاور مجبور است دندان را بکشد.

    ۴- عفونت دندان در بیماران سرطانی

    اگر شیمی درمانی در بیماران سرطانی باعث عفونت دندان شود، کشیدن دندان ضروری است.

    دندان ها چطور کشیده می شوند؟

    دندان ها را به ۳ روش می توان کشید. البته شرایط دندان در انتخاب روش درمانی اهمیت دارد. بنابراین نوع روش کشیدن دندان بعد از معاینه پزشک تعیین می شود. این ۳ روش عبارتند از:

    ۱- کشیدن ساده

    دندان های شیری یا دندان هایی که بیرون از لثه و در دسترس دندانپزشک قرار دارند را می توان به روش کشیدن ساده درآورد. در این روش ابتدا دندانپزشک ماده بیحسی را تزریق می کند، سپس با کمک ابزارهای مخصوص ابتدا دندان را لق کرده سپس آن را از حفره دندانی درمی آورد.

     

    کشیدن دندان با جراحی

    زمانی که دندان به طور کامل از لثه بیرون نیامده باشد مانند دندان نهفته یا نیمه نهفته، و دندانپزشک به آن دسترسی ندارد، مجبور است برای درآوردن آن از روش جراحی استفاده کند. در این روش بعد از تزریق داروی بیحسی، دندانپزشک یک برش کوچک روی لثه ایجاد می کند و دندان را از جای خود بیرون می کشد.

    کشیدن دندان با لیزر

    استفاده از لیزر در کشیدن دندان جزو فناوری های جدید دندانپزشکی است که نسبت به روش جراحی درد، خونریزی و عوارض کمتری دارد. در این روش ابتدا دندانپزشک از لیزر برای جدا کردن بافت های اطراف دندان استفاده می کند.

    وقتی دندان به این روش لق شد با استفاده از یک ابزار دستی آن را بیرون می کشد. سپس محل خونریزی با استفاده از نور لیزر سوزانده می شود تا هر گونه باکتری باقی مانده در دهان از بین برود.

    مزایای استفاده از لیزر در کشیدن دندان این است که باعث کاهش مدت زمان درمان، کاهش احتمال بروز عفونت و بهبودی سریع تر می شود.

    چه زمانی لثه بهبود می یابد؟

    اگر از دندان کشیده شده به خوبی مراقبت کنیم، محل زخم پس از ۵ تا ۷ روز بهبود می یابد. اما لثه بین دو تا سه هفته زمان می برد تا به طور کامل بهبود پیدا کند. اگر در بین عمل جراحی فک درگیر شود یا آسیب ببیند ۶ماه برای ترمیم به زمان احتیاج دارد.

    ۸ مورد از عوارض کشیدن دندان

    کشیدن دندان، خصوصا اگر دندان دائمی باشد نه تنها تجربه تلخی است بلکه ممکن است عوارضی برای فرد داشته باشد. اما با این حال تنها راه چاره برای جلوگیری از درد و انتشار عفونت است. البته این عوارض برای همه اتفاق نمی افتد ولی آگاهی از عوارض کشیدن دندان کمک می کند که بتوانیم جلوی آنها را بگیریم یا از شدت آن کم کنیم. برخی از این عوارض عبارتند از:

    1. عفونت

    شایع‌ترین عارضه پس از کشیدن دندان عفونت است. به همین دلیل دندانپزشکان عموما بعد از کشیدن دندان تا چند روز مصرف آنتی بیوتیک را تجویز می کنند. بهتر است این داروها را به طور مرتب مصرف کنید تا دچار عفونت نشوید.

    بروز عفونت در افرادی که سیستم ایمنی سالمی دارند بسیار کم اتفاق می افتد اما با این حال اگر خونریزی بعد از کشیدن دندان بیش از دو روز ادامه پیدا کرد و درد و تورم زیادی هم داشتید، به احتمال زیاد محل کشیدن دندان عفونت کرده است و لازم است به دندانپزشک مراجعه کنید.

    1. ایجاد زخم در دهان

    دندانپزشکان توصیه می کنند تا چند ساعت بعد از عمل جراحی چیزی نخورید. زیرا در زمانی که هنوز اثر بیحسی از بین نرفته ممکن است غذا خوردن یا حتی حرف زدن باعث شود به طور ناخودآگاه زبان یا گوشه دهان خود را گاز بگیرید و در نتیجه زخم ایجاد شود.

    1. ایجاد حفره خشک یا سوکت خشک

    در حالت عادی بعد از کشیدن دندان، در داخل حفره دندانی یک لخته خون تشکیل می شود که از استخوان و بافت های دیگر در برابر نفوذ هوا و باکتری های محیط داخل و خارج از دهان محافظت می کند.

    در برخی موارد نادر، این لخته تشکیل نمی شود یا در صورت تشکیل جابجا می شود. این عارضه فقط برای ۳ تا ۴ درصد از افرادی که دندان خود را می کشند اتفاق می افتد. در دو سه روز اول فرد مشکلی را احساس نمی کند اما بعد از آن درد به سراغ فرد می آید.

    این عارضه به شدت دردناک است زیرا استخوان و اعصاب در معرض هوا و مواد غذایی قرار می گیرند و بیشتر در افرادی اتفاق می افتد که بعد از کشیدن دندان، پرهیز از مصرف دخانیات را رعایت نمی کنند.

    1. خونریزی

    پس از کشیدن دندان ممکن است محل آن دچار خونریزی شود. به همین دلیل باید مراقب پانسمان زخم باشید و تا دو ساعت پس از کشیدن دندان گاز استریل را روی حفره دندان نگه دارید تا دچار خونریزی نشوید.

    افرادی که بیماری های خاص یا اختلالات خونریزی دارند یا داروهای رقیق کننده خون مصرف می کنند حتما باید به دندانپزشک اطلاع دهند تا اقدامات پیشگیرانه برایشان انجام گیرد.

    1. بی حس شدن لب و چانه

    اگر قصد دارید دندان های عقل پایین را بکشید حتما در انتخاب دندانپزشک خود دقت کنید. زیرا چنانچه به عصب آلوئولار تحتانی که نزدیک دندان های عقبی هستند آسیب وارد شود باعث می شود که برای چند روز تا چند ماه لب و چانه بیحس شوند و در مواردی برای همیشه حس خود را از دست بدهند.

    1. شکستن استخوان

    شکستن استخوان فک در حین کشیدن دندان اتفاق نادری است اما در چند حالت ممکن است اتفاق بیفتد:

    اول اینکه دندانپزشک فشار زیادی برای کشیدن وارد کند زیرا دندانپزشک اگر باتجربه باشد می داند چقدر فشار برای بیرون کشیدن دندان لازم است در غیر اینصورت احتمال شکستن استخوان وجود دارد.

    دوم اینکه استخوان پیرامون دندان به دلیل بیماری یا افزایش سن شکننده باشد. در این حالت هم ممکن است در حین کشیدن دندان استخوان بشکند.

    1. سوراخ شدن سینوس

    حفره ‌های سینوس، کیسه‌ های پر از هوایی هستند که باعث گرم و مرطوب کردن هوایی می شوند که تنفس می‌کنیم. برخی از این سینوس‌ها بسیار به استخوان فک نزدیک هستند و در زمان جراحی دهان، خصوصا دندان های عقبی، در معرض خطر سوراخ شدن قرار دارند.

    اگر سینوس‌ سوراخ ‌شود ذرات هوای وارد شده به آنها، باعث صدمه دیدن چشم‌ها، بینی و حتی مغز می‌شود. به همین دلیل بسیار مهم است که برای هر عملی مثل عصب کشی، کشیدن دندان یا لیفت سینوس به دندانپزشک باتجربه مراجعه نمود.

     

    1. مرگ استخوان یا استئونکروز

    در موارد نادری پس از کشیدن دندان یا جراحی کاشت ایمپلنت یا هر جراحی که در دهان انجام شود فرد دچار عارضه مرگ استخوان یا استئونکروز می شود.

    در این شرایط حتی دو ماه پس از عمل جراحی، محل آن بهبود پیدا نمی کند. لثه دچار تحلیل شده و استخوان فک نمایان می شود. این اتفاق ممکن است در افراد دیابتی یا سرطانی اتفاق بیفتد که فرایند بهبود زخم با اختلال مواجه است.

    مهمترین کاری که باید در این شرایط انجام دهید، انتخاب دندانپزشک باتجربه و رعایت مراقبت های بعد از جراحی است.

    مراقبت های لازم بعد از کشیدن دندان

    1. گاز استریل روی زخم را تا یک ساعت، روی محل دندان کشیده شده با فشار نگه دارید.
    2. از برداشتن یا تعویض گازاستریل به طور مکرر خودداری کنید زیرا خطر عفونت را افزایش می دهد.
    3. آب دهان خود را قورت دهید و از تف کردن آن بپرهیزید تا بخیه ها آسیب نبینند.
    4. حتی الامکان سه تا چهار ساعت از غذا خوردن و صحبت کردن  پرهیز کنید.
    5. پس از جراحی، برای ناحیه عمل شده از کمپرس یخ استفاده کنید.
    6. در صورت بروز خونریزی شدید، گاز استریل را روی هم تا کرده و در محل عمل شده به مدت یک ساعت به کمک دندانهای مقابل فشار دهید.
    7. بهتر است قبل از اینکه اثر داروی بی حسی از بین برود داروهای مسکن تجویز شده را مصرف نمایید.
    8. از آنجا که بدن برای ترمیم زخم و بهبودی کامل نیاز به مواد غذایی کافی و پرانرژی دارد سعی کنید از مواد غذایی نرم و پرانرژی استفاده کنید.
    9. تا یک هفته از مصرف مواد غذایی تند، ترش، سفت، نوشیدنی های الکلی، گازدار و مایعات داغ اجتناب کنید.
    10. طی ۲ الی ۳ روز اول پس از جراحی سعی کنید غذاهای سرد و نرم استفاده کنید. بعد از چند روز رژیم غذایی معمول را شروع کنید اما تا یک هفته غذاهای سفت نخورید و از جویدن غذا روی ناحیه جراحی شده خودداری کنید.
    11. از نوشیدن مایعات با نی اجتناب کنید.
    12. اطراف دندانی که به تازگی کشیده شده را مسواک نزنید. ۲ تا ۵ روز پس از کشیده شدن دندان می توانید به روال عادی تمام دهان خود را با احتیاط تمیز کرده و مسواک بزنید.
    13. تا یک هفته پس از جراحی از استعمال دخانیات خودداری نمایید.
    14. تا چند روز بعد از جراحی استراحت کنید و از ورزش و انجام فعالیت شدید بدنی پرهیز نمایید.
    15. طبق دستور دندانپزشک، تا چند روز از سرم شستشو برای ضدعفونی کردن محل جراحی استفاده کنید.
    16. از دستکاری محل زخم و بخیه ها بپرهیزید.
    17. در صورت بروز تب، تورم، خونریزی، درد شدید، مشکلات تنفسی و یا مشکل در بلع و ترشحات خونی از بینی حتما به دندانپزشک مراجعه کنید.

     

    هزینه کشیدن دندان

    هزینه کشیدن دندان با توجه به عوامل مختلفی تعیین می شود. اولین مساله نوع درمان است. با توجه به اینکه می خواهید کدام دندان خود را بکشید و از چه روشی برای کشیدن آن استفاده کنید هزینه کشیدن دندان برای شما متفاوت خواهد بود.

    عموما دندان عقل پیچیدگی های بیشتر و هزینه بالاتری دارد. کشیدن دندان به روش ساده یا جراحی نیز هزینه متفاوتی دارد. اگر بخواهید از لیزر برای کشیدن دندان استفاده کنید باید هزینه بیشتری بپردازید.

    در هر صورت دندانپزشک ابتدا باید دندان و عکس های رادیولوژی شما را بررسی کند و با توجه به موقعیت دندان و شرایط خاص آن هزینه نهایی را به شما اعلام کند.

     


  • تهیه و تنظیم توسط دندانسازی نمونه
    تماس : 09131684245
    انتشار مطلب در :