انواع ایمپلنت دندان بر اساس: کشور، نحوه اتصال، نوع جراحی

توضیحات:

  • به نام خدا

    ایمپلنت دندانی یکی از بهترین روش‌های جایگزینی دندان‌های از دست رفته و درمان عارضه‌ای به نام بی‌دندانی است. همانطور که قبلا نیز در مقاله‌ای با عنوان ایمپلنت دندان چیست و چه کاربردهایی دارد؟ اشاره کردیم؛ ایمپلنت در واقع عملی است که طی آن دندانپزشک، با کاشت پیچ فلزی در استخوان لثه و استفاده از یک رابط، تاج مصنوعی را به جای دندانی که افتاده است، می‌گذارد. این تاج از نظر ظاهری بسیار شبیه به دندان‌های طبیعی خودتان است و ضمن این که عمر مفید بالایی دارد؛ دچار پوسیدگی نمی‌شود. البته دندانپزشکان بسته به نیاز خاص بیماران، می‌توانند از انواع ایمپلنت دندان با انواع تاج در برند های مختلف و روش‌های مختلف جراحی استفاده کنند. پس برای تعیین بهترین گزینه باید قبل از تصمیم‌گیری در مورد این موضوع با پزشک خود مشورت کرده و با توجه به شرایط دندان ها و بودجه ای که در اختیار دارید، بهترین روش کاشت دندان را انتخاب نمایید.

    اگر در مورد روش‌ها و انواع ایمپلنت دندان اطلاعات کافی ندارید؛ توصیه می‌کنیم که ما را تا انتهای این مطلب همراهی کنید. چرا که در ادامه بیشتر در مورد انواع ایمپلنت دندان و روش‌های کاشت با شما صحبت خواهیم کرد.

    انواع ایمپلنت دندان

     

    دو نوع ایمپلنت وجود دارد که به شرح زیر می‌باشند:

    ایمپلنت‌های اندواستیل

    این ایمپلنت‌های دندانی درست در استخوان فک قرار می‌گیرند. پیچ‌های فلزی این نوع ایمپلنت‌ها معمولاً از تیتانیوم ساخته شده و شکل‌شان مانند پیچ‌های کوچک است. رایج‌ترین ایمپلنت‌هایی که امروزه استفاده می‌شوند؛ همین ایمپلنت‌های اندواستیل هستند.

    ایمپلنت‌های ساب پریواستیل

    در این نوع کاشت، ابزار پیچ مانند داخل بافت لثه و روی استخوان فک قرار می‌گیرد. این روش برای بیمارانی که استخوان فک‌شان طبیعی نیست یا نمی‌خواهند از ایمپلنت‌های اندواستیل استفاده کنند؛ کاربرد دارد. اگر استخوان فک شما قادر به پشتیبانی از ایمپلنت یا کاشت دندان نیست؛ می‌توانید از چندین تکنیک برای بازسازی استخوان، بازگرداندن حالت طبیعی به فک و ایجاد پایه‌ای محکم برای نگه داشتن دندان‌های پشتیبانی شده توسط ایمپلنت استفاده کنید. در ادامه به این روش‌ها اشاره خواهیم کرد.

    ایمپنلنت زیگوماتیک

    ایمپلنت زیگوماتیک نوعی از ایمپلنت دندان که وجه تفاوتش با سایر انواع ایمپلنت در محل کاشت پایه ی ایمپلنت است. گاهی اوقات پیش می آید که به بیمار تمام دندان های فک بالایی خودرا از دست داده اند و یا دندان ها براثر بیماری های پریودنتال به شدت آسیب دیده اند که به متخصص ایمپلنت مراجعه کرده و تمایل به ایمپلنت دندان های فوقانی خود دارد اما مشاهده می شود که میزان استخوان کافی برای پشتیبانی و نگه داری ایمپلنت وجود ندارد. در این شرایط در ابتدا راه پیوند استخوان بررسی می شود اما اگر میزان استخوان از بین رفته با پیوند استخوان هم قابل جبران نباشد، راه حل مناسب در این شرایط ایمپلنت زیگوماتیک است.
    پایه ایمپلنت در روش زایگوما از استخوان ضعیف فک و مجاورت سینوس ها عبور کرده و پایه ایمپلنت زیر استخوان گونه (زیگوماتیک) قرارمی گیرند یعنی استخوان گونه پشتیبان ونگه دارنده ی پایه ایمپلنت است.

    ·طول عمر ایمپلنت زیگوماتیک

    ایمپلنت به روش زیگوماتیک در استخوانی است که بسیار محکم است و در صورتی که اصول بهداشتی پس از ایمپلنت کاملا به صورت صحیح انجام شود، عمر بالایی دارد و حتی می تواند مادام العمر باشد.

    مینی ایمپلنت دندان


    روشی از ایمپلنت دندان است و تفاوتی که با ایمپلنت معمولی دارد در سایز پایه های ایمپلنت است. در مواردی که در ناحیه ی بی دندانی تراکم کافی از استخوان برای نگهداری پایه های ایمپلنت مهمولی با قطر تقریبا ۳ میلی متر وجود نداشته باشد یکی از راه های پیشنهادی متخصص ایمپلنت استفاده از ایمپلنت های میکرو است که قطر کوچکتری در حدود ۱.۵ میلی متر دارند. این روشی است که بیمار را از پیوند استخوان بی نیاز می کند.
    البته شایان ذکر است که این ایمپلنت ها در موارد خاصی می توانند کاربردی باشند. برای مثال این ایمپلنت ها تکیه گاه مناسبی برای دندان های آسیایی که فشار زیادی را به هنگام جویدن متحمل می شوند، نیستند و بهتر است برای دندان های جلویی که فشار کمتری به آن ها وارد می شود استفاده شود.

    مزایای مینی ایمپلنت

    • کم تهاجم تر است:ایمپلنت مینی چون سایز کوچکتری دارند برای قرار گیری در استخوان به برش کمتری از بافت لثه نیاز است.
    • پیوند استخوان: می تواند جایگزین پیوند استخوان شده و بیمار را از این عمل بی نیاز کند.
    • درصد موفقیت بالا: این نوع ایمپلنت هم همانند ایمپلنت های معمولی درصد موفقیتش بالاست.

    ایمپلنت بدون جراحی


    در ایمپلنت بدون جراحی که از روش های نوین ایملپنت به شمار می رود برش موضع ایمپلنت با دستگاه مخصوص پانچ می شود و بافت لثه برش زده نمی شود. از مزیت های ایمپلنت بدون جراحی می توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • عدم نیاز به برش بافت زیادی از لثه
    • عدم نیاز به بخیه
    • درد و خونریزی کمتر
    • کاهش مدت زمان بهبودی
    • عمیلیات کاشت ایمپلنت سریع تر است
    • مناسب برای کسانی که تمایل به جراحی ایمپلنت ندارند.

    ایمپلنت لیزری

     

    نوعی از روش ایمپلنت هم وجود دارد که در آن از لیزر استفاده می شود که ایمپلنت لیزری نامیده می شود. اما سوال این است که در کدام مرحله از انجام ایمپلنت استفاده از لیزر ممکن است؟

    کاربرد های لیزر در ایمپلنت

    ۱. از لیزر می توان برای برش آن قسمت از بافت لثه که ایمپلنت باید جایگذاری شود استفاده کرد.
    ۲. در مواقعی که ایمپلنت با شکست مواجه می شود جهت خارج کردن ایمپلنت می توان از لیزر استفاد کرد.
    ۳. عقب بردن لثه برای دسترسی به قسمت های زیر اباتمنت می توان از لیزر استفاده کرد.

    مزایای ایمپلنت لیزری

    • آسیب کمتر به قسمت های مختلف بافت لثه
    • خاصیت ضد میکروبی دارد
    • تسریع فرآیند بهبود زخم
    • درد کمتر
    • تورم کمتر

    انواع ایمپلنت دندان بر اساس کشور سازنده

     

    موفقیت و دوام ایمپلنت دندان یکی از اصلی‌ترین مواردی است که باید به آن توجه کرد. اگر ایمپلنت بی‌کیفیت باشد ممکن است بعد از گذشت چند سال بی‌افتد و شما متحمل هزینه‌ای دوباره شوید. از این رو، پیش از ایمپلنت، باید آن را از دیدگاه‌های مختلف بررسی کنید و با توجه به بودجه خود، بهترین انتخاب را بکنید. یکی از عواملی که بر کیفیت ایمپلنت تاثیر به‌سزایی دارد، کشور سازنده قطعات آن ایمپلنت است.

    به طور کلی، ایمپلنت کره ای، ایمپلنت سوئیسی، ایمپلنت آمریکایی و ایمپلنت انگلیسی، محبوب‌ترین ایمپلنت‌های موجود در بازار هستند که هریک  دارای ویژگی‌های خاص خود هستند. همانطور که گفته شد انگلستان، آمریکا،کُره و سوئیس تنها کشورهای سازنده ایمپلنت نیستند، اما در کیفیت و دوام از شهرت بالایی برخوردارند. در ادامه می خواهیم ایمپلنت هریک از این کشورها را با جزئیات بیشتر بررسی کنیم.

    ·ایمپلنت کره ای

    در میان ایمپلنت های وارداتی، ایمپلنت کره ای از محبوبیت خاصی در میان متخصصین و مردم عادی برخوردار است. این محبوبیت بیشتر به خاطر رعایت تعادل میان کیفیت و قیمت است. از میان کشورهای نام برده شده، ایمپلنت کره ای از پایین‌ترین قیمت برخوردار است اما با اینحال از ایمپلنت‌های ایرانی در کیفیت پیشی می‌گیرد که این امر به خودی خود عامل محبوبیت آن است.

    ·ایمپلنت انگلیسی

    کشور انگلستان همیشه توجه خاصی به خدمات سلامتی و درمانی داشته است و از استانداردهای بسیار بالایی در ساخت لوازم پزشکی نیز برخوردار است؛ پس جای تعجب ندارد که ایمپلنت انگلیسی یکی از با کیفیت ترین و محبوب ترین ایمپلنت های موجود در بازار باشد. ایمپلنت انگلیسی میزان قابل توجهی فلز تیتانیوم دارد که موجب می‌شود این ایمپلنت تماس قوی تر و بهتری با لثه و دندان داشته باشد و نهایتاً عمر و کارایی آن افزایش یابد. ایمپلنت انگلیسی انتخابی مناسب برای اشخاصی است که بودجه بالاتری از ایمپلنت کره ای را برای ایمپلنت خود آماده کرده‌اند.

    ·ایمپلنت آمریکایی

    رقابت سالم و حرفه‌ای در بازار آمریکا موجب شده که این کشور در زمینه تولید لوازم پزشکی، یکی از بهترین‌ها در جهان باشد. ایمپلنت آمریکایی میزان زیادی تیتانیوم دارد که تضمین خیلی بالایی در موفق بودن نهایی ایمپلنت را به ارمغان می‌آورد‌. در شرایط فعلی تحریم مستقیم ایران و آمریکا، دسترسی به ایمپلنت آمریکایی اورجینال، کاری بسیار سخت و هزینه بر است که باید از طریق چندین و چند واسطه قانونی صورت بگیرد تا نهایتاً بتوان آن را وارد ایران کرد‌. به همین دلیل است که ایمپلنت آمریکایی از قیمت بسیار بالایی برخوردار است که شاید حتی بیشتر از ارزش واقعی و کیفیت اصلی این ایمپلنت است.

    ·ایمپلنت سوئیسی

    کشور سوئیس در عصر حاضر، یکی از سالم‌ترین و حرفه‌ای‌ترین بازارهای جهان را دارد و به عنوان بهترین عرضه کننده برخی محصولات همانند ساعت و ابزارآلات دستی می‌باشد که از شهرتی جهانی برخوردارند. ایمپلنت های سوئیسی نیز از کیفیت قابل قبولی برخوردار هستند.

    انواع ایمپلنت دندان بر اساس طول درمان

    انواع ایمپلنت دندان بر اساس طول درمان را نیز می توانید تعریف کنیم که شامل دو مورد زیر است:

    1. ایمپلنت معمولی دندان: ایمپلنت معمولی طول دوره درمانی ۳ تا ۶ ماه دارد که با توجه به آناتومی و میزان استخوان فک بیمار مشخص می شود.
    2. ایمپلنت فوری دندان: این نوع ایمپلنت، بلافاصله پس از کشیدن دندان می تواند انجام گیرد و می توان کل مراحل آن را در یک روز انجام داد.

    تفاوت میان ایمپلنت‌های وارداتی کشورهای مختلف در چیست؟

     

    کشورهای نام برده، تنها کشورهایی در جهان نیستند که ایمپلنت تولید می‌کنند، بلکه این ایمپلنت‌ها در ایران و کشورهای دیگر نیز تولید می‌شوند.

    کشورهای سازنده مختلف، سیاست‌ها و فناوری‌های مختلفی در ساخت ایمپلنت دارند که بر طول عمر و قیمت ایمپلنت تاثیر می‌گذارد. به عنوان مثال ایمپلنت کره ای، حده‌اقل استانداردهای جهانی را دارد و از میزان قابل قبولی تیتانیوم نیز برخوردار است که عمری نسبتا طولانی مدت‌تر، در مقایسه با ایمپلنت‌های ایرانی، به آن می‌دهد. در مقابل، ایمپلنت سوئیسی به کیفیت و دوام بالا در دنیا معروف است و محصولاتش معمولا مادام العمر هستند. مواد اولیه و فناوری استفاده شده در ساخت ایمپلنت سوئیسی از بهترین و به روز‌ترین نوع ممکن است که موجب شده، این ایمپلنت‌ها از قیمت قابل توجهی برخوردار شوند.

    جای هیچ تعجبی ندارد که در صنعت ابزارهای پزشکی، ایمپلنت سوئیسی از بالاترین کیفیت برخوردار است و این امر را تمام دندان پزشک‌های جهان قبول دارند. ایمپلنت سوئیسی از بالاترین میزان تیتانیون برخوردار است که مادامالعمر بودن ایمپلنت‌هایش را تضمین می‌کند. همچنین ایمپلنت سوئیسی از بروزترین فناوری‌ها بهره می‌برد که موجب می‌شود نتیجه نهایی کاشت دندان کاملا مطلوب باشد.

    تکنیک‌های بازسازی استخوان فک

    تقویت استخوان

    این روش جراحی مستلزم بازیابی یا احیای استخوان فک است. تقویت استخوان برای افرادی مناسب است که استخوان فک‌شان قادر به حمایت از ایمپلنت نیست. تحقیقات نشان داده‌اند که استفاده از مواد افزودنی و  فاکتورهای رشد برای تقویت استخوان به طور کلی بهتر از سایر روش‌هاست و نتیجه کار را نیز تا حدود زیادی بهبود می‌دهد.

    سینوس لیفت

    وقتی دندان‌های طبیعی از دست می‌روند؛ به مرور زمان سینوسی که درست در بالای سقف دهان واقع شده است و بخشی از مجرای تنفسی را تشکیل می‌دهد نارک می‌شود. به این ترتیب دیگر فضای کافی برای کاشت ایمپلنت وجود ندارد. طبیعی است که این بستر ضعیف، ضخامت و استحکام کافی برای نصب ایمپلنت را ندارد. در این شرایط عملی به نام سینوس لیفت انجام می‌شود که طی آن پزشک مقداری از مواد پیوند استخوان را زیر سینوس قرار داده و به این ترتیب حفره سینوسی دهان بین ۲ تا ۲۰ میلی‌متر بالا می‌رود.

    موادی که در این روش برای بالا بردن سینوس استفاده می‌شوند بسته به حجم مورد نیاز یا از مواد مصنوعی مثل پودر استخوان تشکیل شده یا حاوی خرده‌های استخوانی هستند که از دریل کردن محل برای کاشت ایمپلنت به دست آمده‌اند. تکه‌های بزرگتر استخوان جدا شده از سایر قسمت‌های فک یا حتی استخوان لگن نیز گاها برای پر کردن این بخش از فک استفاده می‌شود. البته قبل از استفاده از این روش باید وضعیت فک بیمار با سی‌تی اسکن بررسی شود.

    گسترش ریج

    گسترش ریج روش دیگری است که برای پیوند استخوان استفاده می‌شود. معمولا این تکنیک را زمانی استفاده می‌کنند که فک به اندازه‌ کافی عریض نیست تا بتواند ایمپلنت را نگه دارد. برخی از دندانپزشکان بلافاصله بعد از اگسترش ریج، ایمپلنت‌ را نصب می‌کنند. اما برخی نیز بسته به شرایط بیمار و در نظر گرفتن عوامل دیگر ممکن است تا چند ماه بعد از این عمل، کاشت دندان را انجام ندهند. این روش که تکنیک اسپلیت ریج نیز نامیده می‌شود تحت بی‌حسی موضعی و در مطب انجام می‌شود.

    استخوان‌سازی تحت کشش

    تکنیک استخوان سازی تحت کشش برای افزایش ارتفاع استخوان کاربرد دارد. بر خلاف برخی از بیماران که به مرور زمان استخوان فکی که زیر دندان افتاده وجود دارد منقبض شده و دچار افت عرض در این استخوان می‌شوند؛ برخی با ارتفاع کم این استخوان مواجه هستند. برای جبران این کمبود جراح برش‌هایی را در استخوان فک ایجاد کرده و یک تکه استخوان از فک را جدا می‌کند. یک وسیله‌ تیتانیومی در فک کار گذاشته می‌شود که این قطعه استخوان را از سایر قسمت‌های استخوان فک جدا نگه می‌دارد. هر روز هم پیچ دستگاه کمی بازتر می‌شود. به این ترتیب به مرور زمان فضای بین استخوان جدا شده و سایر قسمت‌های استخوان فک بلندتر خواهد شد. فضای خالی شده بین آنها نیز به تدریج با استخوان پر می‌شود.

    منظور از اصطلاح تحت کشش، فرایندی است که طی آن دو قسمت استخوان از هم جدا می‌شود. اصلاح استخوان‌سازی نیز به معنی تشکیل استخوان جدید است. بنابراین در کل در روش استخوان‌سازی تحت کشش دو عمل اصلی جداسازی و استخوان‌سازی به صورت همزمان انجام می‌شود. البته که از این روش بیشتر برای افزایش ارتفاع استخوان فک استفاده می‌شود اما می‌توان برای بلند کردن استخوان در هر جهتی نیز از این تکنیک استفاده کرد.

    چه زمانی نیاز به پیوند استخوان داریم؟

     

    اگر استخوان فک بیمار به اندازه کافی ضخیم نباشد یا خیلی نرم باشد؛ ممکن است قبل از عمل جراحی کاشت دندان، انجام عمل پیوند استخوان نیاز باشد. چرا که بعد از کاشت دندان، شما باید چندین سال از آن استفاده کنید. در ضمن فراموش نکنید که با هر بار جویدن، فشار زیادی روی ایمپلنت وارد می‌شود. به این ترتیب اگر ایمپلنت نتواند این فشار را تحمل کند، احتمالاً نتیجه جراحی بیهوده خواهد بود. پس عمل پیوند استخوان می‌تواند در این دسته از بیماران پایه‌ای محکم‌تر برای کاشت دندان ایجاد کند.

    چندین ماده مختلف وجود دارد که می‌توان از آنها برای بازسازی استخوان فک استفاده کرد. استخوان طبیعی (استخوانی که از سایر قسمت‌های بدن جدا شده است) و استخوان مصنوعی مانند مواد جایگزین استخوان که می‌توانند ساختارهای حمایتی برای رشد استخوان جدید باشند از جمله این مواد هستند. انتخاب این که از کدام ماده در طول عمل پیوند استخوان استفاده شود؛ بستگی به نظر پزشک دارد. در ضمن استخوان پیوند زده شده به چند ماه زمان نیاز دارد تا بتوان روی آن ایمپلنت انجام داد. در برخی موارد بیمار فقط نیاز به پیوند جزئی استخوان دارد. برای این بیماران معمولا همزمان با عمل جراحی پیوند استخوان، عمل کاشت نیز انجام می‌شود.

    اگر تحلیل رفتگی استخوان شدید باشد؛ باید بخش اعظمی از استخوان فک بازسازی شده و در این صورت امکان همزمانی عمل کاشت و عمل پیوند استخوان وجود ندارد. بنابراین این وضعیت فک بیمار است که روش انتخابی پزشک را تعیین می‌کند. برای کسب اطلاعات بیشتر در این رابطه می توانید از مقاله بهترین زمان انجام ایمپلنت دندان نیز استفاده فرمایید.

    انواع ایمپلنت دندان بر اساس نوع اتصال‌دهنده

    گاهی انواع ایمپلنت دندان بر اساس نوع اتصال‌دهنده نیز طبقه‌بندی می‌شوند. به این ترتیب اباتمنت به متصل‌کننده‌های شش ضلعی داخلی و متصل‌کننده‌های هشت ضلعی داخلی که فرمی شبیه به شش و هشت ضعلی دارند و به صورت سوراخی در سر ایمپلنت هستند؛ پیچ می‌شود. اما متصل‌کننده‌های شش ضلعی خارجی، در راس سر ایمپلنت قرار می‌گیرند.

    گاهی نیز ایمپلنت‌ها را بر اساس نوع عملی که برای کاشت‌شان انجام می‌شود تقسیم‌بندی می‌کنند. بر همین اساس برخی از ایمپلنت‌ها تک مرحله‌ای هستند. یعنی فقط طی یک مرحله جراحی کاشته شده و سپس اباتمنت و تاج دندان بدون نیاز به جراحی روی آن نصب می‌شوند. اما گاهی نیز به تشخیص پزشک بیمار به ایمپلنت‌های دو مرحله‌ای نیاز دارد. در این روش جراحی، دندانپزشک پیچ ایمپلنت و اباتمنت را به صورت همزمان روی دندان نصب می‌کند و پس از مدتی برای نصب تاج دندان باید مجددا به پزشک مراجعه کنید. اگر از ایمپلنت‌های دو مرحله‌ای استفاده می‌کنید باید در طول دوره التیام بعد از عمل، مراقبت‌های خاصی را رعایت کنید. چرا که این نوع ایمپلنت‌ها معمولا آسیب‌پذیرتر هستند.

    تصویربرداری سه بعدی

    امروزه دیگر تصویربرداری دیجیتال بسیار دقیق سه بعدی و نرم‌افزار برنامه‌ریزی جراحی کاشت ایمپلنت، عمل کاشت را سریعتر و بسیار قابل پیش‌بینی‌تر ساخته است. دندانپزشک می‌تواند از این ابزارها برای تجزیه و تحلیل آناتومی فک بیمار استفاده کرده و قبل از عمل بهترین مکان را برای نصب ایمپلنت تعیین کند. استفاده از این ابزارها باعث صرفه‌جویی در وقت و هزینه می‌شود و زمان ریکاوری بیمار را کوتاه می‌کند.

    انواع ایمپلنت دندان بر اساس جنس ایمپلنت

    1. ایمپلنت فلزی تیتانیوم
    2. ایمپلنت زیرکونیا

    ایمپلنت زیرکونیا روشی نوین در جایگزینی دندان ها می باشد . در آن از فلز تیتانیوم استفاده نشده است. همچنان استفاده عموم مردم از ایمپلنت تیتانیوم می باشد، چرا که تحقیقات لازمه انجام شده و طول عمر بالایی نیز دارد.

    نکته ای که باید در نظر داشته باشید این است که هر نوع از ایمپلنت را با مشاوره و تصمیم خودتان انجام دادید، در پایان کار مراقبت های پس از ایمپلنت دندان را مد نظر داشته باشید تا کیفیت کار در بهترین حالت خود ادامه داشته باشد. اگرچه در طول انجام مراحل ایمپلنت دندان نیز باید به توصیه های دندانپزشک خود عمل کنید.

     


  • تهیه و تنظیم توسط دندانسازی نمونه
    تماس : 09131684245
    انتشار مطلب در :