اسپرو گذاری

توضیحات:

  • مطلب اول

    اگر قصد داریم فریم مومی را از روی دای بلند کنیم(چه برای کنترل و یا برای هر دلیل دیگری مثل شروع اینوستینگ)  باید مطمئن شویم که فریم مومی سرد شده است زیرا اگر هنوز موم کاملا سرد نشده باشد در لحظه بلند کردن ، موم کش می آید و دیستورت می شود.

    مطلب دوم:

    توصیه می شود در ناحیه مارجین از موم مخصوص مارجین استفاده گردد . ویژگی این موم این است که سختی بیشتری دارد و در مقابل تغییر شکل مقاومت می کند و بدین ترتیب بجای تغییر شکل، یا می شکند و یا پاره می شود و در نتیجه تکنیسین را متوجه وجود ایراد می نماید.

    مطلب سوم:

    موم تنه فریم را از جنس موم بادی استفده نمایید(موم های معمول کار وکسینگ موم های بادی هستند) و در ناحیه باند لینگوالی از موم کاروینگ استفاده کنید.ویژگی موم کاروینگ این است که براحتی قابل کارو کردن و شکل دادن است. جهت پونتیکها می توانید از موم قرمز ، یا موم مخصوص ثبت رابطه بایت(رابطه بسته شدن دندانهای فک بالا و پایین روی هم) استفاده نمایید . خصوصیت اصلی موم ثبت بایت نسبت به موم قرمز این است که این موم بصورت میله های مکعب مستطیلی عرضه می شود که با ابعاد مناسبی بصورت کارخانه ای فرم داده شده و شما کافی است طول ناحیه بی دندانی را از روی آن جدا کرده و سپس آن را به اندازه حدودی مورد نیاز کوچک کنید و در نهایت به دو دندان  پایه دوطرف متصل نمایید و سپس تنظیمات نهایی را بر روی آن پیاده کنید. اتصالات در یک مجموعه رستوریشن یکپارچه شامل اتصال بین پونتیک و دندانهای پایه ، بین دندانهای پایه ای که قرار است اسپلینت شوند و بین خود پونتیک ها را باید در پایان وکسینگ ( پس از کنترل نهایی از بابت راکینگ ) توسط مومهای  سختی  مثل موم کروم کبالت تقویت شوند تا شانس تاب برداشتن و هرگونه انحرافی در محل اتصالات از بین برود، گرچه توصیه اکید این است که بجای موم سخت در اتصالات ازیک لایه آکریل دورالی بر روی تمامی اتصالات رستوریشن و همچنین برروی تمام ناحیه پونتیک ها استفاده گردد البته و قطعا این کار الگوی مومی ساخته شده را از ظرافت خود خارج می کند و شما را مجبور می کند پس از کستینگ اضافات فلز را بتراشید اما آنچه بدست می آید بسیار گرانبهاتر است . این نتیجه ارزشمند بدست آوردن رستوریشنی خواهد بود که راکینگ ندارد. توجه نمایید شانس بروز راکینگ حتی در روکشهای تک واحدی هم وجود دارد چه برسد به وقتی که شما دو یا چند دندان را به متصل می کنید. یکی از مهمترین جاهایی که باید راکینگ را کنترل کنید کنترل نحوه و نوع اتصال بین واحدهای رستوریشن است.

    مطلب چهارم:

    برای انجام یک کستینگ عالی و بی نقص شما نیازمند انجام طراحی مطلوبی در زمان اسپروگذاری هستید. این طراحی شامل گذاشتن و در نظر گرفتن ونت،هیت سینک و ریزرویر است.

    ونت : باریکه میله ای مانند کوچکی است که در زمان وکسینگ بوسیله موم در ناحیه باند لینگوالی گذاشته می شود. وظیفه این باریکه کوچک ، کمک به تخلیه هوای داخل فضای فریم در زمان کستینگ(ورود فلز مذاب به داخل سیلندر) است . پس از اینکه شما گچ اینوستینگ را به روی الگوهای مومی در داخل رینگ می ریزید، موم در داخل گچ محبوس می شود و پس از اینکه سیلندر را در داخل کوره قرار می دهید با حرارت کوره ، موم برن اوت می شود و  حذف می گردد . با حذف موم ، هوا جای آن را می گیرد ، در واقع حالا داخل سیلندر کانالها و فضاهای توخالی داریم که قرار است با فلز مذاب پر شوند. با ورود فلز مذاب از ناحیه ورودی سیلندر، هوایی که تا قبل از این داخل فضای فریم ها بوده جایی برای فرار ندارد زیرا از سمت ورودی فلز با سرعت و فشار بسیار بالایی وارد می شود و هوا مسیری برای خروج ندارد حالا 3 اتفاق می تواند بیفتد یا تخلخل هایی که در گچ اینوست وجود دارد از یک سو و فشار فلز مذاب از سوی دیگر ، دست به دست هم می دهند و کمک می کنند تا هوای محبوس شده به داخل تخلخل های گچ رانده شود. این قسمت خوب کار است . اما اگر تخلخلی در گچ برای فرار هوا وجود نداشته باشد، در اثر فشار هوا ، سیلندر ترک می خورد و می شکند یا اینکه هوا در انتهای فریم گیر می افتد و هیچ جا نمی رود در نتیجه فلز نمی تواند آن ناحیه را پر کند زیرا هوا جای آن را گرفته است بدین ترتیب یا فریمها کوتاه خواهند بود و یا سوراخ. گذاشتن ونت براحتی جلوی تمام این ایرادات یا اشکالات احتمالی را می گیرد.

    هیت سینک شیبیه به ونت است که البته کمی طویل تر ساخته می شود و برروی پونتیکها و یا واحدهای کاری که از لحاظ وزن موم، سنگین هستند قرار داده می شود وظیفه هیت سینک این است که مثل یک رادیاتور عمل می کند و باعث می شود تا در زمان پرسلن گذاری ، وقتی که فریم به داخل کوره پرسلن منتقل می شود، پس از خروج از کوره ، هیت سنک به فریم کمک کند تا سریعتر خنک شود . توجه نمایید که ونت بر روی همه واحد ها چه اباتمنت و چه پونتیک گذاشته می شود ولی هیت سینک را فقط روی واحدهای پر حجم مثل پونتیک ها می گذاریم و ضمنا اگر هیت سینک گذاشتید دیگر نیازی به ونت نیست زیرا همان کار را نیز انجام می دهد. هیت سینک و ونت تا مرحله گلیز روی فریم باقی می مانند و امور امتحان فریم و امتحان چینی در داخل دهان بیمار با حضور آنها صورت می گیرد و در نهایت قبل از مرحله گلیز از روی فریم حذف می شوند.

    یکی دیگر از قابلیت های هیت سینک یا ونت این است که در طی پرسلن گذاری، تکنیسین می تواند پنس سوزن گیر یا پنس هموستات را روی ونت یا هیت سینک قفل کند و به این ترتیب کنترل بسیار زیادی روی کار در زمان پرسلن گذاری پیدا می کند از سوی دیگر خطر آسیب به مارجین فریم در ناحیه باند لینگوالی(جایی که همیشه پنس را روی فریم در هنگام پرسلن گذاری قفل می کنند) از میان می رود.

    رزورویر : رزورویر ، توده مومی کروی شکلی به قطر 4 تا 5 میلی متر است که  5 تا 7میلی متر بالاتر از فریم و بر روی اسپرو فرم داده می شود. رزورویر نقش بسیار کلیدی در بدست آوردن یک فریم فلزی تصفیه و تمیز را دارد . کاری که رزوریر انجام می دهد این است که با ایجاد یک مخزن ، باعث می شود آلودگی های فلز و ناخالصی های داخل بوته که با فلز مذاب قاطی شده است و یا نواحی از فلز که سوختگی پیدا کرده(آلیاژ سوخته) در رزورویر ته نشین شود و به ناحیه فریم نرسد ، و نهایتا یک فلز تمیز بدون هیچ گونه سوختگی و آلودگی در ناحیه فریم تزریق خواهد شد.

    رزورویر را باید برای همه واحد های کاری اعم از اباتمنت و پونتیک ایجاد کرد گرچه نقش و اهمیت آن خصوصا بر روی پونتیکها بیشتر به چشم می آید. می توان برای بریجها بجای استفاده از رزورویر برای تک تک واحدها، از یک بار(میله) افقی که تمام واحد های بریج را به هم متصل می کند استفاده نمود. این روش بنام اسپروگذاری پلکانی نیز خوانده می شود . توضیحات مربوط به نحوه تهیه این بار افقی و اسپروگذاری پلکانی در این مجال نمی گنجد و اشاره ای که کردیم جهت آشنایی با راهکارهای دیگر بود.

    به نام خدا

     


  • تهیه و تنظیم توسط دندانسازی نمونه
    تماس : 09131684245
    انتشار مطلب در :