بیماریهای لثه و درمان آن
توضیحات:
-
به نام خدا
حتی گاهی افراد بیماری لثه را دندان درد می دانند و به جای درمان لثه، در پی درمان دندان هستند. غافل از اینکه باید پایه و بنیه دندانها که همان لثه است را درمان کنند. دندان ها درون لثه رشد می کنند و در واقع لثه همانند یک نگهدارنده عمل می کند که به مقاومت و استحکام دندانها کمک بیشتری می کند. این در حالی است که اگر لثه ها دچار عارضه یا هر نوع بیماری شوند، به سرعت بر روی دندانها نیز تاثیر منفی می گذارد.
بیماری لثه در تمامی سنین کودکی، نوجوانی و جوانی، میانسالی و پیری بروز می کند و علل زیادی نیز برای آن عنوان شده است که در زیر به طور مفصل به شرح آن می پردازیم.
علائم بیماری لثه
زمانی که افراد به بیماری لثه مبتلا می شوند، چندین مشخصه و علامت در آنها بروز می کند که عبارتند از:- درد در ناحیه لثه همراه با تورم و التهاب
- خونریزی لثه پس از مسواک زدن
- بلند شدن طول تاج دندانها به دلیل تحلیل رفتن لثه ها
- ایجاد کیست در محل خط لثه ها به دلیل کنار کشیده شدن لثه از روی دندان
- تغییر شکل قرار گرفتن دندانها
- خروج مایع عفونت و چرک از لثه ها و لابه لای دندانها
- مزه و بوی بدن دهان
علت بیماری لثه
بیماری لثه به دلایل مختلفی بروز می کند. مهمترین بیماری لثه، عفونت است که دلیل اصلی آن، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان از سوی افراد است. هر فرد باید به طور مداوم و حداقل یکبار در روز، دندانهای خود را مسواک بزند. استفاده از دهانشویه های حاوی فلوراید برای یکبار در هفته نیز به حفظ سلامت لثه ها کمک می کند.در حالت عادی دهان پر از باکتری هایی است که با ذرات کوچک باقی مانده در دهان ترکیب و پس از مدتی به جرم و پلاک دندان تبدیل می شوند. زمانی که نوشیدنی های اسیدی مصرف می شود، این نوشیدنی ها، پلاک و جرم موجود در دهان را برای بیماری لثه آماده می کنند. در حالی که اگر بهداشت دهان و دندان رعایت و نوشیدنی های اسیدی کمتری مصرف شود، سلامت دهان و دندان تضمین خواهد شد.
مرحله بیماری لثه
زمانی که لثه ها دچار التهاب و بیماری می شوند، سه مرحله را پشت سر می گذارند که به صورت زیر است:مرحله اول ژنژیویت یا التهاب لثه: در این مرحله پلاک هایی روی خط لثه ایجاد می شود. در صورتی که فرد از مسواک و نخ دندان استفاده کند، می تواند این پلاک ها را از بین ببرد و در نتیجه از پیشرفت التهاب لثه پیشگیری کند. در غیر اینصورت به وسیله فعالیت باکتری ها، اسید (سم) تولید می شود که بر بافت لثه اثر منفی می گذارد و موجب ژنژیویت یا التهاب لثه شود. در این مرحله فرد با خونریزی لثه مواجه می شود.
مرحله دوم پریودنتیت: در این مرحله، استخوان اطراف دندان و فیبرهای نگهدارنده آسیب می بینند که گاهی قابل برگشت نیست. همچنین در زیر خط لثه نیز کیسه های ایجاد می شود که محل باقی ماندن غذا می شوند و به مرور زمان لثه را مستعد عفونت می کنند. در این مرحله فرد باید به دندانپزشک مراجعه کند. در غیر اینصورت با مشکلات جدی تری مواجه خواهد شد.
مرحله سوم پریودنتیت پیشرفته: در این مرحله میزان التهاب و بیماری لثه شدیدتر می شود. به طوری که فیبرها و استخوان نگهدارنده دندان ها به طور کلی از بین می رود و در نتیجه لثه توانایی خود را برای نگهداشتن دندان از دست می دهد. اگر به موقع به دندانپزشک زیبایی مراجعه نشود، باید دندانهای بیمار کشیده شوند.
عوامل تاثیر گذار بر بیماری لثه
بیماری لثه خطرناک است و در صورتی که به آن بی توجهی شود، به از دست رفتن دندانها منتهی می شود. مهمترین دلیل ابتلا به بیماری لثه، عدم رعایت بهداشت دهان و دندان عنوان شده است. اما در این میان برخی از عوامل نیز موجب تشدید آن می شوند. از جمله این عوامل باید به استعمال دخانیات، بالا رفتن سن، وجود سابقه بیماری لثه در خانواده، دیابت، ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن، سوء تغذیه، استرس و فشار عصبی و ... اشاره کرد.