آیا باقی ماندن ریشه در لثه خطرناک است؟

توضیحات:

  • به نام خدا

    چرا باقی ماندن ریشه در لثه خطرناک است؟ به چه علتی ریشه در لثه باقی می ماند؟ معمولا شکستن دندان و باقی ماندن آن در لثه یک موضوع نگران کننده می باشد. برخی از افراد ممکن است در زمان استخراج باقی مانده دندان ها دچار دلهره و وحشت شوند. علت های گوناگونی وجود دارد که موجب شکستن دندان و باقی ماندن ریشه می شود. این دلایل شامل: پوسیدگی دندان، ضربه، خطای دندانپزشک می باشد. در این حالت از جای خود بیرون می آید اما ریشه همچنان درون دهان باقی می ماند.

    در برخی موارد ممکن است فرد نسبت به ریشه باقی مانده درون لثه اطلاعی نداشته باشد پس از گذشت یک مدت زمان کوتاه جای دندان بهبود پیدا می کند و لثه روی ریشه را می پوشاند. اما سوال مهمی که در این جا وجود دارد خطرناک بودن یا نبودن ریشه در لثه است که در ادامه به بررسی آن خواهیم پرداخت.

     

    ریشه دندان

    باقی ماندن ریشه در لثه چه پیامدی دارد

    باقی ماندن ریشه در لثه خطرناک است و پیامدهای ناگواری را به دنبال دارد. این امر موجب درد، عفونت و حساسیت می شود. در صورت بروز این اتفاق باید ریشه توسط دندان پزشک معاینه شده و خارج گردد. اغلب دندان ها به علل گوناگونی مانند عدم رشد و شکستگی در زیر لثه ها پنهان شده اند برای خارج کردن ریشه ها به جراحی نیاز است. بیرون آوردن ریشه ها در زیر لثه ها به کمک جراحان انجام می گیرد. در برخی موارد برای بیرون آوردن ریشه از لثه تنها به ایجاد یک برش کوچک نیاز است. در صورتی که ریشه در لثه به صورت پنهان باشد باید ریشه مورد نظر با استفاده از جراحی های پیچیده تر خارج شود.

    دندانپزشکان برای انجام این نوع عمل جراحی از وسایل و ابزار مخصوص استفاده می کنند. برای بیرون کشیدن ریشه از لثه امکان دارد مقداری اعمال فشار نیاز باشد که ممکن است بیمار کمی ناراحتی را تحمل کند. اما بعد از بیرون آوردن ریشه مشکل حل خواهد شد. در برخی موارد که بسیار کم اتفاق می افتد امکان دارد که بخشی از ریشه در لثه باقی بماند که تکه باقی مانده پس از گذشت یک پروسه زمانی به طرف قسمت خالی دندان حرکت می کند. وجود این استخوان موجب تحریک شدن زبان و به مرور زمان موجب ایجاد عفونت در لثه نیز می گردد.

    چه زمانی ریشه دندان در لثه باقی می ماند؟

    باقی ماندن ریشه در لثه مطمئنا بر اثر موارد مختلفی ایجاد می شود که در ادامه به بررسی برخی از موارد خواهیم پرداخت. در برخی موارد امکان دارد مشاهده کنیم که کشیدن و بیرون آوردن دندان برای برخی از افراد بسیار الزامی و ضروری می باشد. به این دلیل خارج کردن ریشه از لثه بسیار اورژانسی است زیرا باعث آسیب دیدن سایر دندان ها می شود. برخی از عواملی که باعث باقی ماندن ریشه در لثه می شود شامل موارد ذیل می باشد:

    دندان شکسته

    یکی از مشکلاتی که برای بیشتر افراد بروز می کند شکستن دندان است. در اکثر مواقع تنها قسمت کوچکی از دندان ها شکسته می شود که در این موارد می توانیم دندان را با کامپوزیت درمان کنیم. اما مواردی وجود دارد که دندان به شکل کامل و بسیار نزدیک به لثه دچار شکستگی می شود. در این موقعیت دندان نیاز به درمان اساسی دارد و لازم است که ریشه از لثه خارج شود. عارضه دندان شکسته ممکن است در هنگام انجام فعالیت های ورزشی بروز کند. شایع ترین دلایل برای ایجاد دندان شکسته زمین خوردن است که معمولا در کودکان اتفاق می افتد و باعث از دست دادن یک دندان می شود.

     

    دندان عقل نهفته

    برخی از افراد امکان دارد با شنیدن نام دندان عقل کمی احساس ترس داشته باشند. اما نکته قابل توجه این است که در صورت رسیدگی به این دندان مشکلی خاصی برای شما پیش نخواهد آمد. معمولا دندان های عقل در بیشتر افراد به شکل طبیعی وجود دارد اما برخی از افراد نیز وجود دارند که با مشکل دندان عقل رشد نکرده روبرو هستند.

    برای بررسی وضعیت این نوع دندان ها لازم است که از فک عکس رادیولوژی گرفته شود. پس از گرفتن عکس رادیولوژی دندانپزشک بررسی های لازم را انجام می دهد که آیا دندان نیاز به خارج کردن دارد یا خیر. معمولا در بیشتر افراد لازم است که دندان عقل باید خارج شود. به این دلیل خارج کردن دندان الزامی است. در صورتی که دندان عقل درمان نشود امکان دارد به دندان های دیگر آسیب برساند.

    کشیدن دندان

    کشیدن دندان ها امکان دارد به دلایل گوناگونی مانند بیماری پریودنتال اتفاق بیافتد این بیماری بر اثر التهاب لثه ها و جمع شدن باکتری ها و عغونت دندان ها ایجاد می شود. در بیشتر موارد کشیدن دندان ها کار ساده ای است و درد چندانی ایجاد نمی کند. اما در برخی افراد امکان دارد کشیدن دندان ها کار سخت و پیچیده ای باشد در این شرایط استفاده از روش های معمول امکانپذیر نیست. امکان دارد در هنگام تخلیه دندان دچار شکستگی شود و موجب باقی ماندن ریشه در لثه شود. در برخی موارد نیز کشیدن دندان ها به دلیل کوچک بودن فک و تعدد دندان ها انجام می گیرد.

    عدم رعایت بهداشت دهان و دندان

    عدم رعایت بهداشت دندان، مسواک نزدن، عدم استفاده از نخ دندان و دهانشویه ها موجب پوسیدگی دندان ها می شود. در حالت کلی می توانید بهداشت عمومی دهان و دندان را رعایت کرده و از بیشتر مشکلات مربوط به دندان ها پیشگیری کنید.

    زمانی که افراد به دندانهای خود توجه ای ندارند مطمئنا دندان ها دچار پوسیدگی و مشکل می شوند. ضعف به وجود آمده در دندان ها موجب پوسیدگی دندان ها می شوند که به احتمال زیاد دندان دچار شکستگی می شود. در این مواقع نیاز به کشیدن دندان احساس می شود. بنابراین رعایت نکردن بهداشت دهان و دندان باعث می شود که احتیاج به درمان ریشه دندان داشته باشید.

    هنگام باقی ماندن ریشه در لثه از چه روشی برای بیرون آوردن استفاده می کنند؟

    باقی ماندن ریشه در دندان باعث ایجاد تروما می شود. مطمئنا برخی از افراد این پرسش را دارند که تروما چیست؟ تروما به علت یا ضربه ای گفته می شود که به صورت ناگهانی به دندان ها وارد شده و باعث می شود که دندان آسیب ببیند یا بشکند. تروما امکان دارد بر اثر زمین خوردن، تصادف یا دعوا پیش بیاید. برای بیرون آوردن ریشه باقی مانده از جراحی استفادهمی شود. در ابتدای امر باید بگوییم که جراحی ریشه مقداری پیچیده تر از جراحی های دیگر دندان می باشد. معمولا پروسه جراحی توسط متخصصان دهان و دندان انجام می گیرد.

    طبیعتا باقی ماندن ریشه در لثه موجب نگرانی های بیماران می شود. زمانی که دندان به هر دلیلی از بین می رود و ریشه در لثه باقی می ماند امکان انتشار عفونت و بوی بد دهان را به دنبال دارد. برخی از افراد نگرانی این را دارند که ممکن است به بیماری های فک یا ایجاد مشکل برای استخوان فک دچار شوند. از سوی دیگر بیماران این دغدغه را دارند که دندان خود را از دست داده و باید از چه روشی برای جایگزین کردن دندان استفاده کنند.

    برای تصمیم گیری در رابطه با باقی ماندن ریشه در لثه عکس های رادیوگرافی تهیه می کنند که براساس آن دندانپزشک تصمیم می گیرد آیا لازم است که ریشه را بیرون بیاورد یا آن را به حال خود رها کند. در اکثر موارد نیازی به بیرون آوردن ریشه نیست. در صورتی که بخش باقی مانده یک قطعه کوچک از ریشه و فاقد عفونت باشد نیازی به بیرون آوردن آن نخواهد بود. با توجه به اینکه ریشه دندان یک بخش از بدن انسان است باعث واکنش ایمنی در بدن نخواهد شد و احتیاجی نیست اقداماتی جهت خروج آن انجام بگیرد. در این حالت لثه خیلی سریع بهبود پیدا کرده و ترمیم می شود و مشکل به وجود آمده از بین می رود.

    اما در برخی شرایط باقی ماندن ریشه در لثه به دلیل بزرگ بودن ریشه یا درگیر شدن با عفونت باید تحت درمان قرار بگیرد. در این موقعیت لثه را برش می دهند و با کمک ابزارهای مخصوص ریشه را بیرون می کشند. در صورتی که قطعه بزرگ باشد آن را به تکه های کوچتر تقسیم می کنند سپس آن ها را خارج می کنند.

    مراقبت های بعد از جراحی ریشه باقی مانده در لثه

    بعد از انجام هر روش درمانی لازم است مراقبت هایی انجام بگیرد تا دهان و دندان سریعتر بهبود پیدا کند. پس از جراحی ریشه باقی مانده در لثه لازم است که مواردی رعایت شود. مواردی را که پزشک پس از انجام جراحی به شما توصیه می کند را حتما انجام دهید تا هر چه زودتر سلامت خود را به دست بیاورید.

    این موارد شامل:

    • پس از جراحی از انجام فعالیت های بیش از اندازه خودداری نمایید.
    • لازم است در چند روز نخست غذاهای سرد و نرم را میل کنید. با بهبود شرایط دهان می توانید به شکل معمول به خوردن غذاهای گرم و جامد نیز بپردازید.
    • دقت داشته باشید تا محل جراحی دچار تحریک نشود.
    • منتظر باشید که دوره نقاهت و بهبودی به شکل طبیعی طی شود.
    • توصیه می شود افراد سیگاری در 48 ساعت اولیه پس از جراحی دندان از استعمال آن اجتناب کنند. به این دلیل که استعمال دخانیات موجب لخته شدن و تاخیر در روند بهبودی می شود.
    • بعد از گذشت یک شبانه روز موضع جراحی شده در دهان را به وسیله محلول آب نمک ضد عفونی کنید.
    • افرادی که احساس درد و ناراحتی دارند می توانند از داروهای تسکین دهنده درد مانند ایپوبروفن استفاده کنند تا به این ترتیب درد جراحی باقی مانده ریشه در لثه را کاهش دهند.
    • در ساعات اولیه پس از جراحی دقت داشته باشید که گاز استریل را از روی موضع چراحی برندارید با فشار دادن آن می توانید از خونریزی جلوگیری کنید.
    • در صورت تورم برای رفع آن می توانید بر روی صورت خود کیسه های یخ بگذارید. پس از اینکه تورم از بین رفت توصیه می شود از کمپرس گرم استفاده کنید.
    •  

    مدت زمان بهبود پس از کشیدن دندان چقدر است؟

    بیشتر افراد این پرسش را دارند که چقدر طول می کشد پس از کشیدن دندان سلامتی خود را بازیابند؟ شما می توانید پس از کشیدن دندان فعالیت های روزانه خود را بدون هیچ مشکلی انجام دهید و نیازی نیست چند روز استراحت کرده و دست از کار بکشید. اما در برخی موارد ممکن است دندان دچار شکستگی شود و ریشه در لثه باقی بماند که در این موارد همانطور که قبلا اشاره کردیم نیاز به جراحی است. در این شرایط امکان دارد مدت زمان بهبودی بیشتر به طول بیانجامد.

    هر اندازه کشیدن یا جراحی دندان دشوارتر باشد میزان جراحتی که ایجاد می شود بیشتر است. افراد در این مواقع پس از رفع بی حسی درد زیادی را تجربه می کنند. افرادی که تا به حال کشیدن دندان ساده را تجربه کرده اند می دانند که دوران بهبودی در این شرایط نهایتا دو روز است. پس از گذشت دو روز احساس ناراحتی از بین خواهد رفت و افراد می توانند با خیال آسوده به انجام فعالیت های روزانه خود بپردازند.

    اما استخراج ریشه باقی مانده در لثه نیازمند جراحی است. به دلیل برشی که بر روی لثه ایجاد می شود دوران بهبودی کمی طولانی تر می شود و در مدت 72 ساعت اولیه توصیه می شود که از فعالیت های بیش از اندازه جلوگیری شود. البته فراموش نکنید که این مسئله به سیستم دفاعی بدن افراد نیز بستگی دارد. افرادی که قادر به انجام فعالیت های روزانه پس از جراحی هستند می توانند با اطلاع پزشک در محیط کاری حضور پیدا کنند. البته باید به این موضوع توجه داشته باشید که در هر شرایطی مصرف داروهای مسکن می تواند در رفع درد حاصل از چراحی دندان تاثیرگذار باشد.

    خطرات بیرون آوردن دندان

    در برخی موارد اقداماتی مانند عصب کشی نیز برای دندان ها هیچ فایده ای ندارند و تنها راهکار برای درمان بیرون آوردن دندان از لثه است. البته امروزه خالی ماندن جای دندان هیچ گونه نگرانی ندارد زیرا با استفاده از روش هایی مانند ایمپلنت می توانید دندان را جایگزین کنید. استفاده از ایمپلنت بهترین روش جایگزین کردن دندان از دست رفته می باشد. به این دلیل که از لحاظ ظاهری به هیچ عنوان قابل تشخیص با دندان های اصلی نبوده و از نظر عملکردی نیز کاملا جای دندان طبیعی را پر می کند.

    خارج کردن دندان یا ریشه باقی مانده در لثه نیز خطرات خاص خود را به دنبال دارد. یکی از متداول ترین مشکلاتی که افراد پس از خارج کردن دندان دچار آن می شوند بروز سوکت خشک می باشد. این اتفاق ممکن است برای 3 الی 4 درصد از افرادی که دندان خود را خارج می کنند اتفاق بیفتد. زمانی که سوکت خشک اتفاق می افتد استخوان زیرین در فک بیمار در معرض هوا قرار می گیرد که این امر بسیار دردناک می باشد.

    ایجاد این عارضه موجب می شود که فرد در دهان خود بوی بد و طعم بد را احساس کند. اغلب عارضه سوکت خشک در 2 تا 3 روز پس از جراحی دندان اتفاق می افتد. این موضوع معمولا در مواقعی بروز پیدا می کند که کشیدن دندان یا ریشه باقی مانده در لثه به سختی انجام گرفته باشد. دلیل ایجاد این مشکل این است که خون در سوراخ لخته نمی شود. بنابراین خون باقی مانده در حفره دندان سریع تجزیه می شود.

    استعمال سیگار در روز جراحی می تواند خطر ایجاد سوکت خشک را به میزان زیادی افزایش دهد. همچنین موجب بروز عفونت پس از بیرون آوردن دندان می شود. یکی دیگر از مواردی که پس از کشیدن دندان یا ریشه باقی مانده در لثه وجود دارد این است که فرد باید این اشکال را برطرف کنند تا درد و ناراحتی در هنگام استفاده از پروتز یا دندان مصنوعی بروز نکند. ریشه های باقی ماند در لثه برای انجام ایمپلنت خطرناک هستند و باید قبل از انجام این کار ریشه باقی مانده در لثه بیرون آورده شود.

     


  • تهیه و تنظیم توسط دندانسازی نمونه
    تماس : 09131684245
    انتشار مطلب در :