تاثیر داروهای رقیق کننده خون در دندانپزشکی

توضیحات:

  • به نام خدا

    بسیاری از افراد جهت جلوگیری از لخته شدن خون که برای برخی افراد خطر آفرین است از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند. این افراد غالبا درگیر بیماری ها و مشکلاتی مثل سکته قلبی - سکته مغزی - ترومبوز ورید عمقی یا آمبولی ریوی هستند.

    در هر صورت داروهای رقیق کننده خون با مکانیسمی طبیعی از لخته شدن و انعقاد خون جلوگیری می کنند و از آسیب رساندن بافت های بدن در مقابل انعقاد خون تداخل ایجاد می کنند. همین امر موجب نگرانی دندانپزشکان در حین درمان می باشد زیرا باعث عدم کنترل خونریزی فرد در هنگام درمان می شود و ممکن است به سختی خونریزی متوقف شود.

     

    زمان تشکیل لخته خون
    در زمانی که بدن دچار بریدگی و زخم می شود در ایتدا سلول های خونی کوچک بدن به نام پلاکت جهت ایجاد توده در محل جراحت جمع می شوند تا سرعت جریان خون در رگ ها را به حداقل برساند. سپس پروتئین های موجود در خون جهت حفظ فواصل بین پلاکت ها با یکدیگر همکاری می کنند تا لخته ایجاد شده ثابت و محکم شده و مانع خونریزی بیشتر شود.

    داروهایی که مانع لخته شدن خون می شوند عبارتند از:

    داروهای ضد پلاکت مثل 1- آسپرین  2- تیکلید (تیکلوپیدین) 3-پلاویکس (کلوپیدوگرل)

    عملکرد این داروها اینگونه است که در ابتدای تشکیل لخته با ممانعت از اتصال پلاکت ها به یکدیگر و به رگ های خونی باعث عدم تشکیل لخته هنگام جراحت می شوند.

    جالب است بدانید آسپرین این اختلال را با ایجاد تغییرات همیشگی بر روی پلاکت انجام میدهد.

    مدت زمان زنده ماندن پلاکت های خون 7 الی 10 روز می باشد و مادامی که بدن فرد پلاکت های جدید نساخته باشد پلاکت هایی که مورد حمله قرار گرفته اند لخته سازی انجام نمی دهند.

    • داروهای ضد انعقادی مثل کوادامین (وارفارین) با ممانعت از تولید یا عملکرد پروتئین هایی که لخته را تثبیت می کنند در نهایت لخته شدن را مهار میکنند.
    • در مورد داروی وارفارین بهتر است بدانید که اثر ضد انعقادید کامل چند روز بعد از مصرف دارو شروع می شود و همینطور چند روز بعد از قطع مصرف دارو جهت متوقف کردن خاصیت ضد انعقادی خون طول می کشد.
    • لازم به ذکر است بسیاری از مواد غذایی و سایر داروها هستند که با زیاد و کم کردن فعالیت اثر وارفارین را تحت شعاع قرار می دهند. در نتیجه پزشک باید با چک کردن آزمایش خون بیمار فعالیت ضد انعقادی کم یا زیاد آن را دائما تحت کنترل داشته باشد.

     

    درمان هایی که در دندانپزشکی با خونریزی همراه است عبارتند از:
     

    1. جرمگیری دندان
    2. جراحی پریودنتال (لثه)
    3. کشیدن دندان
    4. جراحی ایمپلنت
    5. تخلیه کیست و آبسه
    • در بیشتر مواقع کنترل خونریزی ها در هنگام درمان دندانپزشکی سخت و دشوار نیست. حتی در رابطه با بیمارانی که از داروهای رقیق کننده خون استفاده می کنند. در هر صورت اثر این دارو ها بر روی لخته شدن و همچنین احتمال خونریزی از اقدامات دندانپزشکی برای هر بیمار متفاوت است. بنابراین برای هر فرد و هر درمان حتما باید ریسک خونریزی حاصل از درمان دندانپزشکی در مقابل تشکیل لخته خون ناشی از تغییر دوز دارو یا قطع دارو به طور دقیق سنجیده شود.
    • قبل از شروع درمان مورد نظر در ابتدا دندانپزشک از شما می خواهد که اطلاعاتی که مربوط به سوابق کامل پزشکی شما می باشد به طور کامل ارائه دهید.

     

    این اطلاعات شامل:

    1. وضعیت سلامتی شما مثل سوابق بیماری قلبی- ضربان قلب نامنظم- سکته مغزی- بیماری کبد- بیماری کلیوی- سابقه لخته شدن خون
    2. اسامی تمامی داروهای مصرفی فعلی و میزان مصرف آن
    3. نام پزشک
    4. علت مصرف داروهای ضد پلاکت و یا ضد انعقادی و بازه زمانی تخمین زده شده که باید این دارو ها را مصرف کنید.
    5. نتایج آزمایش خون
    6. و در نهایت هر مشکلی که با دارو ها داشته باشید.

    ممکن است پیش از انجام آزمایش دندانپزشک از شما بخواهد که با پزشک خود مشورت کنید تا در صورت تشخیص وی مصرف داروهای طبیعی را ادامه دهید یا دوز و نوع دارو را تغییر دهید و در نهایت دارو را قبل از شروع درمان متوقف کنید.

    • در هر صورت توصیه می گردد بدون نظر پزشک و دندانپزشک داروهای خود را قطع و یا تغییر ندهید.
    • چرا نباید داروهای رقیق کننده خون را قبل از شروع درمان دندان خودسرانه قطع کرد؟

    در اکثر مواقع داروهای رقیق کننده خون خطر آفرین است و در بسیاری از تحقیقات ثابت شده که خونریزی جدی در بیشتر درمان های دندانپزشکی حتی زمان مصرف این دارو بسیار نادر می باشد. لازم به ذکر است که خونریزی با راهکارهای متفاوتی از جمله فشار دادن محل درمان - داروهای خاص- سوکت پکینگ- بخیه و... در محل دندانپزشکی قابل کنترل می باشد.

    • برای به حداقل رساندن خونریزی حتی در سخت ترین درمان های دندانپزشکی که مربوط به جراحی می باشد و منجر به خونریزی پی از درمان می شود میتوان اقدامات زیر را انجام داد:
    1. پس از جراحی و کشیدن دندان قسمت مورد نظر را با گاز استریل به مدت زمان 30 دقیقه مورد فشار قرار دهید.
    2. بیمار حتما 24 ساعت ابتدای درمان از شستشو- تف کردن- استفاده از نی- نوشیدن مایعات گرم و استعمال دخانیات خودداری شود.
    3. در طی 3 روز ابتدای پس از درمان از خوردن موادغذایی سخت و سفت مثل آجیل- بیسکوئیت- ته دیگ- چیپس و...بپرهیزید.
    4. در نهایت ممکن است دندانپزشک جهت کاهش میزان خونریزی داروی خاصی را برای شما تجویز کند که طبق دستورالعمل دندانپزشک رعایت فرمایید.

    با رعایت تمامی موارد ذکر شده اگر خونریزی شما متوقف نشد و بی وقفه چندین ساعت ادامه داشت با دندانپزشک خود حتما ارتباط بگیرید و موضوع را بازگو کنید. در صورت عدم موفقیت به ارتباط با دندانپزشک خود سریعا به نزدیک ترین مرکز اورژانس مراجعه فرمایید.

     


  • تهیه و تنظیم توسط دندانسازی نمونه
    تماس : 09131684245
    انتشار مطلب در :