عوارض کامپوزیت دندان

توضیحات:

  • به نام خدا

    با توجه به پیشرفت علم دندانپزشکی، روش‌ها و ونیرهای متنوعی برای زیباسازی ظاهر دندان‌ها ابداع شده است؛ یکی از ساده‌ترین و کم‌ خرج ترین این روش‌ها ونیر کامپوزیت است. کامپوزیت دندان، یک روش خوب برای پوشش دندان شکسته یا ترک‌خورده است که از آن برای اصلاح طرح لبخند و زیباتر کردن ظاهر دندان‌ ها نیز استفاده می‌شود. فرآیند نصب کامپوزیت دندان بسیار ساده و سریع است و فقط یک جلسه زمان می ‌برد. کامپوزیت یک روش سریع، کم هزینه و زیبا، برای اصلاح طرح لبخند شما است. آیا کامپوزیت دندان عوارض دارد؟

     

    این روز ها همه ما درباره روش های ترمیم و زیبایی دندان ها اسم های زیادی می‌شنویم و به دلیل وجود برخی جراحی ها و عمل های زیبایی خطرناک، از عوارض این روش ها نیز هراس داریم. در این میان کامپوزیت یکی از روش های عالی است که می‌توانید برای دندان های شکسته و لکه دار شده و یا حتی رفع فاصله دندان ها نیز استفاده کنید، اما آیا کامپوزیت علاوه بر خواص و مزایای فوق العاده آن، برای ما مضر نیز می باشد یا خیر؟! این روکش های براق چه معایب یا بهتر است بگوییم عوارضی را برای شما به دنبال داشته باشد؟  نگرانی شما از بابت عوارض کامپوزیت کاملا منطقی است، اما این مقاله را برای آگاهی کامل و علمی نسبت به عوارض کامپوزیت دندان و اینکه آیا این روش ترمیم  می‌تواند برای همه افراد مناسب باشد؛ مطالعه فرمایید.

    عوارض کامپوزیت دندان چیست؟

    اگر دندان های خود را کامپوزیت کرده اید؛ حتما می‌دانید شما باید بسیار مراقب بهداشت و سلامت این روکش ها باشید. قیمت پایین تر این روش زیبا سازی دندان ها، شاید یکی از مزیت های آن باشد و همین موضوع باعث می‌شود بسیاری از افراد این روش را انتخاب نمایند، اما در این میان دارای عوارضی است که شاید در نگاهی دقیق تر به آن لازم باشد بیشتر در انتخاب خود دقت نمایید، البته این عوارض برای همه یکسان نیست و ممکن است تنها در افراد معدود و شرایط خاصی بروز نمایند.

    ۱. حساسیت زا بودن مواد بکار رفته

    یکی از اصلی ترین عوارض کامپوزیت این است که مواد بکار رفته در آن میتواند برای تعدادی از افراد ایجاد حساسیت نماید و این باعث حساسیت در لثه و به دنبال آن باعث پس زدن کامپوزیت ها می‌شود. این مورد را دندان پزشک باید بر اساس آلرژی های شما تشخیص و استفاده یا عدم استفاده از کامپوزیت را به عنوان پوشش دندان به شما توصیه کند تا کار به رفع عوارض و هزینه بابت اصلاح دوباره دندان ها برای شما نداشته باشد.

    ۲. تغییر در اندازه و جابجایی آن ها

    ساخت کامپوزیت ها در آزمایشگاه انجام نمی‌شود و معمولا توسط خود دندانپزشک شما اندازه گیری ها و قالب گیری انجام شده و ساخته می‌شود. به همین دلیل این یک روش دقیقی نیست و می‌تواند باعث تغییر در شکل و اندازه دندان های جدید شما شود. برای جلوگیری از این موضوع باید دقت کنید که لازم است به دندانپزشکی مراجعه نمایید که از تجربه و دقت بالایی در روش های قالبگیری برخوردار باشد؛ تا در نهایت شما از نتیجه کار راضی باشید.

    ۳. تراشیده شدن مینای دندان ها

     

    گاهی نیاز است که برای استفاده از کامپوزیت مینای دندان شما تراشیده شود و این موضوع می تواند یکی از عوارض کامپوزیت باشد که بسیار دردناک است. زمانی که شما از نتیجه کامپوزیت خود راضی نباشید، راه برگشتی ندارید و برای اصلاح و تغییر مجدد، هزینه های بیشتری را باید متقبل شوید. البته عمده روش ها، بدون تراش مینای دندان هستند. در مقایسه با لمینت دندان، روش های لمینت، عموما باید مینای دندان تراشیده شود.

    ۴. تورم در لثه ها

    از دیگر عوارض کامپوزیت می‌توان به تورم در لثه ها اشاره کرد، گاهی حساسیت ایجاد شده در لثه ها تنها همراه با خارش و یا قرمزی بیش از حد آن باشد و تورمی به همراه نداشته باشد. اما اگر علاوه بر قرمز شدن لثه ها و خارش در آن ها احساس تورم در لثه های خود کردید؛ می‌تواند نشان دهنده ایجاد عفونت و فعالیت باکتری ها در زیر کامپوزیت شما باشد!

    اگر روکش به کار رفته روی دندان شما به خوبی گذاشته نشده باشد، فاصله بین دندان و روکش کامپوزیت میتواند محل مناسبی برای رشد انواع باکتری های مضر برای شما باشد که می‌تواند باعث پوسیدگی دندان و یا ایجاد عفونت در لثه ها گردد. پس دیدن هر یک از نشانه های لق بودن روکش و جابجا شدن آن و یا نشانه هایی در لثه، می‌تواند عوارض خطرناکی را به دنبال داشته باشد که باید شما هر چه سریع تر به دندانپزشکی مراجعه کرده و برای رفع این مشکل اقدام نمایید.

    ۵. کارایی محدود و طول عمر کمتر کامپوزیت دندان نسبت به لمینت

    همانطور که گفتیم کامپوزیت دندان در موارد آسیب های جدی، تغییر رنگ یا شکستگی دندان ها مناسب است، در صورتی که شما دندان های خود را از دست داده باشید؛ نمی‌توانید از این روش استفاده نمایید. علاوه بر این ماندگاری کامپوزیت ها بسیار کمتر از دیگر روش های روکش دندان است، مواد به کار رفته برای ساخت کامپوزیت ها استحکام و مقاومت بالایی ندارد و همین می‌تواند باعث شود که خیلی زود در صورتی که از آنها به خوبی مراقبت نکنید، کامپوزیت خود را از دست بدهید. در صورتی که اقدامات لازم جهت جلوگیری از بروز عوارض را جدی بگیرید به افزایش طول عمر کامپوزیت ها کمک می شود.

    ۶. تغییر رنگ کامپوزیت در مدت کم

    شاید یکی از بدترین اتفاقاتی که می‌تواند برای کسی که دندان های خود را روکش کرده باشد، بیفتد، این است که با لکه و یا تغییر رنگ روکش های دندان خود روبرو شود. قطعا هر کسی که دندان های خود را روکش می‌نماید و هزینه برای زیبایی دندان های خود می‌کند، انتظار دارد که این زیبایی ماندگاری نیز داشته باشد.

    اما کامپوزیت ها در این ماندگاری رنگ و عدم لکه دار شدن، ضعیف هستند و ممکن است خیلی زود در صورتی که به خوبی از آن ها مراقبت نکنید، شاهد تغییر رنگ در آن ها و خراب شدن ظاهر و حتی طرح لبخند نیز باشید. البته راه سفید کردن کامپوزیت ها بسیار ساده و سریع و کم هزینه است؛ برای سفید کردن آن باید به دندانپزشک مراجعه نمایید و این می‌تواند برای وقتگیر و هزینه بر باشد. باید کسایی که تغییر رنگ برایشان مهم است، بهتر است از لمینت دندان استفاده کنند.

    ۷. ظاهری مصنوعی

    این مورد به مواد بکار برده شده و مهارت دندانپزشک شما بستگی دارد؛ اگر مواد بکار رفته در ساخت کامپوزیت شما کیفیت قابل قبولی نداشته باشد و یا به صورت نادرستی روی دندان های شما قرار بگیرد می‌تواند به جای زیباسازی لبخند شما باعث نمایی مصنوعی دندان های شما شود. در این مورد نیز لمینت نتایج بهتری از کامپوزیت داشته است.

    تمام عوارض فوق در صورت مشورت کردن با دندانپزشک، عمل به توصیه ها، استفاده از خدمات کلینیک مناسب و رعایت مراقبت های بعد از کامپوزیت، قابل پیشگیری و رفع است.

    معایب ونیر کامپوزیت

    • دوام و طول عمر کمتر کامپوزیت نسبت به لمینت
    • زرد شدن کامپوزیت دندان و نیاز به مراقبت بیشتر
    • استحکام کم کامپوزیت دندان
    • هزینه‌های جانبی بیشتر
    • عدم درمان بیماری‌های دهان و دندان با کامپوزیت ونیر

    مراقبت از دندان کامپوزیت شده

    تغییر رنگ به علت عدم رعایت بهداشت دهان

    یکی از دغدغه های مراجعه کنندگان، طول عمر و ماندگاری است. اما باید گفت بروز عوارض کامپوزیت، طول عمر و ماندگاری آن ارتباط کاملا مستقیم با عملکرد شما در مراقبت و نگهداری از کامپوزیت دارد. مراقبت از کامپوزیت دندان در دو مرحله مهم است:

    اولا که لازم است با کمک یک دندانپزشک حاذق، در بین انواع کامپوزیت دندان، مناسب ترین آن را انتخاب و استفاده کنید. برای مثال در موارد که قرار است دندان های آسیاب کامپوزیت شود، استفاده از کامپوزیت های سرامیکی بهتر است.

    دوما در صورتی که برای فرآیند نصب از بی حسی استفاده شده است، پس از پایان تا ۲ ساعت اثر بیحسی همچنان باقی است، طی این مدت بهتر است که از گاز زدن و جویدن خودداری کنید تا به کامپوزیت آسیب وارد نشود.

    جهت افزایش طول عمر کامپوزیت دندان و پیشگیری از بروز برخی عوارض آن، پس از انجام کامپوزیت دندان، موارد زیر را رعایت فرمایید.

    • رعایت اصول بهداشت دهان و دندان
    • عدم استفاده ابزاری از دندان ها (به عنوان مثال باز کردن در بطری یا شکستن پسته با آن)
    • اجتناب از مصرف زیاد مواد رنگی
    • مصرف دخانیات
    • رژین غذایی مناسب (عدم مصرف موادی که دندان ها را لکه دار می کنند و یا مسواک زدن سریع بعد از مصرف)
    • اصلاح نحوه قرار گیری ونیر در صورت انحراف آن
    • رفع احساس تیزی و هر مشکلی در کامپوزیت دندان
    • استفاده از خمیر دندان مخصوص کامپوزیت

    طول عمر کامپوزیت دندان

     

    کامپوزیت ها مادام العمر نیستند اما عواملی وجود دارد که تاثیر مستقیم و به سزایی روی دوام و ماندگاری و کاهش عوارض کامپوزیت ها دارند. این عوامل قابل کنترل و مدیریت هستند به این معنا که اگر به آنها توجه شود می توان عمر مفید کامپوزیت را افزایش داد. میزان تجربه و دقت دندانپزشک در نحوه ی نصب کامپوزیت، جنس کامپوزیت ها و ترمیم آن ها از عوامل مهم به شمار می روند.

     

    اگر به خوبی از کامپوزیت ها نگهداری شود ۷ تا ۱۰ سال می توانند ماندگار باشند.دو عامل اصلی وجود دارد که سهم زیادی در تعیین طول عمر دارند؛ یکی مهارت دندانپزشک و دیگری انجام مراقبت های لازم به صورت صحیح است. اما علاوه بر این ها عوامل تاثیر گذار دیگری هم وجود دارد که بدان ها اشاره خواهیم کرد.

    مزایای کامپوزیت دندان

    عوارض و معایب کامپوزیت دندان چیزی نیست که خیلی نگران آنها باشید. با انجام کامپوزیت در کلینیک های حرفه ایی مانند کلینیک ما  و همچنین رعایت مراقبت ها و پیشنهادات متخصص دندانپزشکی جهت افزایش طول عمر روکش کامپوزیت، جای نگرانی وجود ندارد. حال که عوارض و معایب کامپوزیت را مطالعه نموده اید، بهتر است مزایای آن را نیز مشاهده نمایید:

    • عدم آسیب دیدن مینای دندان
    • مقاومت مناسب
    • قابلیت ترمیم دارند
    • ظاهری طبیعی و زیبا دارد
    • نصب در مدت زمان کوتاه
    • قابلیت برداشتن روکش
    • عدم ایجاد حساسیت بعد از نصب
    • مقرون به صرفه بودن نسبت به سایر روش ها
    • قابلیت اصلاح بعد از نصب

    کامپوزیت بهتر است یا لمینت؟

    با توجه به وجود راه های زیادی برای ترمیم و روکش دندان ها و تنوع در این میان، گاهی افراد در میان روش هایی مانند لمینت و کامپوزیت به دلیل شباهت زیاد این دو روش، سردرگم می شوند و به درستی در این رابطه نمی توانند تصمیم بگیرند. به همین دلیل تصمیم گرفتیم در این مقاله به مقایسه کامپوزیت و لمینت دندان بپردازیم. البته در رابطه با انتخاب هر یک از این روش ها، بهتر است نظر دندانپزشک خود را نیز در نظر داشته باشید. اما مسئله اینجاست که آیا لمینت بهتر است یا کامپوزیت؟ کدام روش استحکام و ماندگاری بیشتری دارد؟ کدام یک مقرون به صرفه تر است؟ کدام یک سریع تر انجام می شود؟ لمینت زیباتر است یا کامپوزیت؟ تفاوت لمینت و کامپوزیت در چیست؟ ادامه مطلب را مطالعه فرمایید.

    کامپوزیت بهتر است یا لمینت؟ کدام یک را انتخاب کنیم؟

    در میان راه های زیبا سازی لبخند، ترمیم طرح لبخند و ترمیم دندان ها، لمینت دندان و کامپوزیت دندان، از روش های دیگر رایج تر بوده و در این میان با توجه به استقبال سلبریتی ها و افراد مشهور از این روش ها و شبیه بودن این دو روش به هم، ممکن است در هنگام انتخاب میان این دو، کمی سردرگم شوید و مطمئن نباشید که کدام یک بهتر است.

    در واقع به طور کلی ونیر دندان برای پوشاندن عیوب و برطرف کردن مشکلات دهان و دندان مورد استفاده قرار می‌گیرند به دو دسته؛ لمینت سرامیکی و کامپوزیت ونیر، تقسیم می‌شود؛ البته هر کدام از این روش ها می‌تواند معایب و مزایای و ظاهری متفاوتی را ایجاد کنند.

     


  • تهیه و تنظیم توسط دندانسازی نمونه
    تماس : 09131684245
    انتشار مطلب در :