مال اکلوژن های دندانی

توضیحات:

  • به نام خدا

    مال اکلوژن دندانی چیست؟ عارضه های دندانی و مشکلات فک و دندان که باعث تراز و چفت نبودن دندان ها و فک بالایی با دندان ها و فک پایینی را مال اکلوژن نامند. از عمده اکلوژن؛ دیپ بایت، آندربایت، اور بایت، اپن بایت، کراس بایت و کراودینگ هستند. مال اکلوژن ها تاثیرات منفی بر ظاهر صورت،دهان و دندان، صحبت کردن، خوردن و آشامیدن می گذارند و در صورت شدید بودن آن آسیب های جدی به بافت لثه و دندان ها می گذارند. در این مقاله می خواهیم عوامل به وجود آورنده این عارضه های فک و دندان، پیش گیری از شکل گرفتن آن و همچنین ترمیم و درمان مال اکلوژن ها را بررسی می کنیم.

    انواع مال اکلوژن ها

     

    زمانی که فک و به دنبال آن دندان های شما در موقعیت عادی و معمولی خود قرار نگرفته باشد و به طور کلی هم تراز نبودن دندان ها را مال اکلوژن می‌نامند. مال اکلوژن تنها فقط یک هم تراز نبودن عادی دندان ها نیست، بلکه می‌تواند عوارضی را ایجاد نماید که باعث ایجاد مشکلات ثانویه در دهان و دندان شما گردد و همچنین باعث شود که دندان ها عملکرد کامل و درست خود را نداشته باشند. به همین دلیل بسیاری از پزشکان توصیه می‌کنند که در صورت ابتلا به این عارضه هر چه زودتر برای درمان آن اقدام کنید تا درگیر عوارض بعد از آن نشوید. مال اکلوژن دارای انواع مختلفی است که میتوان به موارد زیر اشاره کرد (در تصویر فوق نمایش داده شده اند):

    • کراس بایت: جلو بودن دندان های فک پایین نسبت به دندان های فک بالا
    • آندربایت ci: جلو بودن فک پایین نسبت به فک بالا
    • اوربایت (دیپ بایت): جلو بودن فک بالا نسبت به فک پایین
    • اپن بایت: وجود فاصله بین دندان های بالا و دندان های پایین
    • کراودینگ: نامرتب و درهم بودن دندان ها

    حالت طبیعی فک و دندان به این صورت است که؛ دندان های شما بدون هیچ فاصله ای، چرخشی، شلوغی و انحرافی در کنار هم قرار گرفته باشد و همچنین دندان های جلویی فک بالایی شما باید به مقدار بسیار کمی جلو تر از دندان های جلویی فک پایینی شما باشند و کمی ایجاد پوشش نمایند. اگر دندان های شما حالت عادی داشته باشند باید هنگامی که دهان خود را میبندید بدون هیچ فشاری دندان های فک بالایی روی دندان های فک پایینی شما قرار بگیرند. دندان های شما هر حالتی غیر از این حالات طبیعی داشته باشند؛ به نوعی مال اکلوژن مبتلا هستید.

    نحوه تشخیص مال اکلوژن ها

    برای اینکه تشخیص دهید که آیا به این عارضه دچار هستید یا خیر، می‌توانید به علائم گفته شده در ادامه دقت نمایید و در فک خود جستجو کنید که آیا دارای این علائم در فک خود هستید؛ البته توجه کنید که اگر شما به مال اکلوژن خفیف دچار باشید نمی‌توانید به راحتی آن را تشخیص دهید، اما اگر نوع مال اکلوژندر شما شدید باشد تغییرات ظاهری ایجاد شده در شما به راحتی گویا این عارضه خواهد بود.

    علائم مال اکلوژن

    • تغییر در ظاهر صورت؛ به گونه ای که فک بالایی شما بسیار جلوتر است و یا خیلی به قسمت داخلی صورت فشرده شده است.
    • عدم تراز بودن و ناهماهنگی دندان ها
    • گاز گرفتن مکرر قسمت های داخلی دهان: اگر در هنگام جویدن دائما لپ ها و لب های خود را گاز می‌گیرید و برخورد دندان ها به این نواحی زیاد است؛ شما دارای مال اکلوژن شدید هستید.
    • مشکلات تکلم؛ خارج شدن صدایی مانند سوت در هنگام حرف زدن
    • تنفس نامنظم دهانی
    • ساییده شدن دندان ها
    • لبخند نامتوازن که نیاز به اصلاح طرح لبخند داشته باشد

    نکته: شناخت بهتر آناتومی دندان به شما در تشخیص بهتر ما اکلوژن ها کمک خواهد کرد.

    عوامل به وجود آورنده اکلوژن های فک و دندان

     

    می‌توان گفت که به وجود آمدن این عارضه تنها یک دلیل ندارد و عوامل زیادی می‌توانند در به وجود آوردن آن دخیل باشند؛ از جمله:

    ژنتیک: یکی از مهمترین عوامل به وجود آورنده مال اکلوژن را میتوان ژنتیک دانست، اگر هر کدام از والدین به این عارضه دچار باشند، ممکن است که در کودک متولد شده از این دو نیز این عارضه دیده شود.

    مکیدن های طولانی در کودکی: یکی دیگر از دلایل به وجود آورنده که میتواند باعث به وجود آمدن مال اکلوژن در بزرگسالی شود، مکیدن انگشت شست در کودکی و استفاده طولانی مدت از شیشه شیر و همچنین استفاده از پستانک در کودکان بالای ۳ سال، می‌باشد.

    شکاف در لب و کام

    انسداد راه های هوایی و در نتیجه تنفس از دهان

    رشد و شکل گیری دندان ها به صورت غیر طبیعی

    همه این موارد می‌توانند از عوامل به وجود آورنده این عارضه در افراد شود.

    انواع کلاس و یا همان شدت مال اکلوژن

    اگر دندانپزشک شما بعد از معاینه متوجه شود که شما دچار مال اکلوژن خفیف هستید، نیازی به درمان نخواهید داشت؛ اما اگر مال اکلوژن شما، شدید باشد؛ احتمالا شما را به متخصص ارتودنسی ارجاع خواهد داد. متخصص ارتودنسی برای تشخیص میزان و شدت ابتلا شما به مال اکلوژن از اشعه x استفاده خواهد کرد و نوع و شدت و یا همان کلاس، مال اکلوژن شما مشخص خواهد کرد. انواع کلاساین عارضه:

    مال اکلوژن کلاس ۱

    در این نوع فک بالایی فرد از فک پایینی او کمی جلوتر است. بسیاری از افراد در این دسته قرار میگیرند.

    مال اکلوژن کلاس ۲

    در این نوع از مال اکلوژن، دندان های فک بالایی فرد بسیار جلوتر دندان های فک پایینی او قرار دارد که به این نوع از مال اکلوژن اوربایت میگویند.

    مال اکلوژن نوع ۳

    این دسته از افراد، کسانی هستند که آندربایت شدید دارند و در این وضعیت فک پایین بیش از حد معمول از فک بالایی بیرون زده است و همین باعث ایجاد پروگناتیسم شده است.

    راه های درمان مال اکلوژن

     

    متخصص ارتودنسی بر اساس نوع مال اکلوژن شما و شدت آن راه های زیادی برای درمان به شما پیشنهاد خواهد داد؛ که البته با توجه به میزان نیاز شما به اصلاحات، می‌توانید یکی از راه های درمانی را انتخاب نمایید. از جمله این راه ها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:

    • کشیدن دندان برای درمان کراودینگ ( به معنای شلوغی و تجمع دندان ها در یک ناحیه)
    • استفاده از خدمات ارتودنسی دندان برای اصلاح مشکلات دندان
    • انجام عمل جراحی برای کوتاه کردن فک
    • تغییرات در شکل و یا موقعیت دندان ها
    • در کراودینگ میتوان بعد از کشیدن دندان های بسیار نامتوازن، با ایمپلنت دندان؛ دندان را در جای مناسب آن کاشت کرد.
    • درمان مال اکلوژن ci به این صورت است که از رشد فک پایین جلوگیری و یا رشد فک بالا را تحریک می کنند. (البته امکان دارد از ترکیب دو روش استفاده نمایند)

    درنتیجه مال اکلوژن ها از جمله عارضه های دهانی هستند، که هر چه سریع تر باید درمان شوند تا با رشد و گسترش آن، هزینه های بیشتری برای شما رقم نزنند و هر چه سریعتر ظاهر چهره و زیبایی صورت خود را اصلاح کرده و کارکرد دندان های خود را در خوراک، صحبت کردن و تنفس بهبود بخشید.

     


  • تهیه و تنظیم توسط دندانسازی نمونه
    تماس : 09131684245
    انتشار مطلب در :