عفونت سینوس و راههای درمان آن

توضیحات:

  • به نام خدا

    سینوس چیست و چگونه باعث مشکل میشود ؟

    سینوس‌ها حفره‌های مملو از هوا در استخوان‌های جمجمه و صورت هستند. هر عاملی که موجب پرشدن و گرفتگی آن‌ها توسط موکوس یا چرک شود، سینوزیت ایجاد خواهد کرد. سرماخوردگی، حساسیت و انحراف تیغه بینی از عوامل این بیماری هستند. درد، تب خفیف، ترشحات بینی و آبریزش بینی وحلق وخصوصاً در صبح‌ها از علائم این بیماری هستند. سردردهای صبح‌گاهی در زمان بیدار شدن از خواب به صورت کاملاً مشخص به وجود مشکلی در سینوس اشاره دارد. همچنین درد در پیشانی، در محل سینوس‌های پیشانی در زمان لمس، درد در فک و دندان‌های بالایی و دردناکی گونه‌ها در زمان لمس‌کردن (در اثر عفونت سینوس‌های فک بالا)، تورم یا درد بافت اطراف چشم‌ها یا کناره‌های بینی، اختلال در حس بویایی و گرفتگی بینی از دیگر نشانه‌های بیماری هستند.

    همچنین آسیب فعالیت مژک‌های ریز حلق و بینی در افرادی که سیگار می‌کشند یا کسانی که در محیطی با آلودگی هوای شدید زندگی می‌کنند موجب خشکی مخاط بینی و سینوس‌ها و در نهایت عفونت سینوس می‌شود. شنا کردن و خصوصاً شیرجه‌زدن در استخرهای آلوده که آب آلوده با فشار وارد حفرات سینوس‌ها شود ممکن است منجر به عفونت سینوس‌ها شود. سینوزیت هوایی به‌دنبال تغییرات فشار هوا در پروازهای با ارتفاع زیاد می‌تواند موجب انسداد سوراخ‌های سینوس‌ها و ایجاد فشار منفی و ترشح در سینوس‌ها و بالاخره سینوزیت شود.

    در بسیاری از موارد ممکن است سینوزیت ناشی از آلرژی با سینوزیت عفونی اشتباه شود. به‌طور معمول گرفتگی ناشی از آلرژی را رینیت آلرژیک می‌نامند و پزشکان از نامیدن سینوزیت بر آن دوری می‌کنند. همچنین گاه میگرن با سردردهای سینوزیتی اشتباه گرفته شود.سینوزیت می‌تواند در کودکان با سنین مختلف، نشانه‌های متفاوتی ایجاد کند. کودکان کم سن‌تر بیشتر نشانه‌های شبیه به سرماخوردگی دارند که شامل آبریزش و گرفتگی بینی و تب خفیف می‌شود.

    دلایل ایجاد سینوزیت

    دلایل اصلی ایجاد سینوزیت مزمن عبارتند از :

    1- ایجاد انسداد که باعث عدم تخلیه ی سینوس های می‌شود:

    این مسئله میتواند به علت آسیب به بینی یا صورت، پولیپ‌های بینی، تومور یا عفونت مزمن باشد. افرادی که انحراف تیغه ی بینی دارند، در معرض خطر بیشتری برای ابتلا به سینوزیت مزمن هستند.

    2- عفونت های غیر معمول :

    اکثرعفونت های سینوس به وسیله ی آنتی بیوتیک های معمول از بین می‌روند. اما بعضی از عفونت‌ها مثل عفونت های قارچی یا عفونت های مقاوم به آنتی بیوتیک، با دارو های معمولی درمان نمی‌شوند.

    3- برخورد با مواد حساسیت زا و آسیب رسان :

    ابتلا به سینوزیت مزمن در مبتلایان به آلرژی و آسم بیشتر است چون این بیماری ها باعث تحریک و افزایش فشار در بینی و سینوس ها می‌شوند. واکنش آلرژی یا آسم هنگام مواجهه با دود سیگار، مواد حساسیت زا، گرد و خاک و آلودگی هوا بدتر می‌شود.

    4- مشکلات سیستم ایمنی :

    بیماری هایی که سیستم ایمنی را ضعیف می‌کنند، باعث می شوند تا بدن نتواند التهاب و عفونت را از بین ببرد. بیماران مبتلا به سیستیک فیبروزیس ریسک بالای ابتلا به سینوزیت مزمن را دارند.

    علائم و نشانه های عفونت سینوزیت

    • ترشحات سبز یا زرد بینی
    • بینی گرفته 
    • درد و حساسیت در اطراف گونه ها، چشم یا پیشانی 
    • سردرد سینوسی 
    • دمای بالای بدن (تب) 38 C (100.4 F) یا بیشتر 
    • دندان درد 
    • احساس بوی نامطبوع
    • نفس بد (هالیتوز) 

    علائم سینوزیت در کودکان

    علاوه بر این نشانه ها کودکان مبتلا به سینوزیت، ممکن است تحریک پذیر باشند، از طریق دهان نفس بکشند و مشکل تغذیه ای داشته باشند ، حرف زدن آنها ،نیز ممکن است تودماغی تلقی شود (همانطور که سرماخوردگی دارند).  علائم سینوزیت، اغلب در عرض چند هفته (سینوزیت حاد) تمام می شوند، هرچند گاهی اوقات می توانند برای سه ماه یا بیشتر (سینوزیت مزمن) ادامه داشته باشند. 

    عفونت سینوس ها چگونه درمان می شود؟

    برای درمان سینوزیت هایی که علت آنها عفونت ویروسی باشد، مصرف آنتی بیوتیک موثر نخواهد بود. در این نوع سینوزیت برای درمان عوارض آزاردهنده نظیر تب و درد می توان از استامینوفن، دکونژستان ها و برخی داروهای دیگر، البته طبق دستور پزشک استفاده کرد. اما اگر علائم و نشانه ها بیش از یک هفته ادامه پیدا کرد و درمان با داروها نیز کارساز نبود، عفونت باکتریایی متهم ردیف اول خواهد بود. عفونت سینوسی حادی که در اثر باکتری باشد، معمولا با آنتی بیوتیک قابل کنترل خواهد بود. اما درمان سینوزیت مزمن، نیازمند زمان و مراحل بیشتری است. خیلی وقت ها تنها روش رفع آبریزش بینی و عوارض آزاردهنده سینوزیت مزمن، عمل جراحی است.

    هدف از این عمل جراحی، باز کردن مجاری سینوسی بسته شده است. اما خیلی از افراد برای درمان سینوزیت به آنتی هیستامین ها پناه می برند. واقعیت آن است که مصرف آنتی هیستامین روش توصیه شده ای برای سینوزیت نیست، مگر زمانی که عفونت سینوسی به دلیل آلرژی و حساسیت نظیر حساسیت به گرده گیاهان، گردوخاک و سایر آلرژن های محیطی باشد. اسپری های استنشاقی کورتونی نیز از دیگر درمان های رایج هستند که می توانند در کاهش التهاب و احتقان بینی موثر باشند. بیشتر اوقات به همراه این اسپری ها، قرص های آنتی هیستامین نیز مصرف می شوند.

    فراموش نکنید

    اگر علائم سینوزیت بیش از یک هفته به طول انجامید، بهتر است که به پزشک مراجعه کنید تا دلیل بیماری مشخص شود. سینوزیت، حتی در فرم مزمن آن، معمولا خطرناک نیست. اما در بعضی موارد، ممکن است حاکی از وجود بیماری دیگری باشد که زمینه ساز سینوزیت شده است. اگر درد و فشار سینوزیت بیش از یک یا دو هفته طول کشید، پزشک می‌تواند در تشخیص بیماری زمینه‌ای کمک کند.

    عارضه ی اصلی سینوزیت معمولا عفونت است، این عفونت ممکن است در خود سینوس ها یا بخش های اطراف آن ایجاد شود. اگر این عفونت درمان نشود ممکن است به بخش های دیگر سرایت کرده و مشکلات جدی ایجاد کند. سینوزیت مزمن ممکن است به ندرت عوارض دیگری مثل کاهش حس بویایی، ایجاد کیست در بینی و عفونت چشم ها، بینی و حتی مغز را ایجاد کند.


  • تهیه و تنظیم توسط دندانسازی نمونه
    تماس : 09131684245
    انتشار مطلب در :