دلايل مختلف براي کشيدن دندان

توضیحات:

  • به نام خدا

    عليرغم آنکه دندان‌هاي دائمي هر شخص مي‌توانند تا پايان عمر براي او ماندگار باشند، ولي دندان‌هايي که آسيب مي‌بينند و يا پوسيدگي پيدا مي‌کنند، ممکن است نياز به کشيدن داشته باشند. ساير دلايل احتمالي براي کشيدن دندان‌ها عبارتند از:

    شلوغي و نامرتبي دندان‌ها. گاهي اوقات دندانپزشک بعضي از دندان‌هاي يک بيمار را مي‌کشد تا وضعيت دهان او را براي انجام ارتودنسي آماده نمايد. هدف دندانپزشک از کشيدن دندان‌ها در اين شرايط آن است که دندان‌هاي باقيمانده را به شکل صحيح بر روي هم رديف کند. در صورتي که اندازه دندان‌هاي شما نسبت به دهانتان بزرگ باشد، اين امکان وجود ندارد و ممکن است کشیدن دندان برای ارتودنسی لازم باشد .

    دندان‌هاي نهفته يا دندان عقل . اگر يک دندان دائمي يا يک دندان عقل به خاطر آنکه در دهان شما فضاي کافي براي رشد آن وجود ندارد، نتواند به شکل طبيعي و سالم از لثه خارج شود، ممکن است دندانپزشک به شما توصيه کند که آن را بکشيد.

    عفونتاگر پوسيدگي يا شکستگي دندان به مغز دندان (قسمت مرکزي ساختار دندان که حاوي اعصاب و رگ‌هاي خوني مي‌باشد) برسد، باکتري‌هاي موجود در حفره دهان مي‌توانند از طريق آن به فضاي مغز دندان نفوذ کنند و در آنجا عفونت ايجاد کنند. اگر شدت اين عفونت به قدري زياد باشد که با استفاده از داروهاي آنتي‌بيوتيک نتوان آن را درمان کرد، ممکن است لازم باشد که دندان آسيب‌ديده کشيده شود تا عفونت به قسمت‌هاي ديگر دهان سرايت نکند.

    خطر بروز عفونت. اگر سيستم ايمني بدن شما به هر دليلي ضعيف شده باشد (مثلاً به خاطر معالجه يک بيماري به روش شيمي درماني و يا هنگامي که عمل پيوند عضو انجام داده باشيد)، حتي احتمال آنکه يک دندان در معرض خطر عفونت باشد هم باعث مي‌شود که آن دندان کشيده شود.

    بيماري‌هاي لثه. در صورتي که بيماري‌هاي لثه، اعم از عفونت استخوان‌ها يا بافت‌هاي نرم اطراف دندان، باعث لق شدن دندان‌ها شود، ممکن است لازم باشد که يک يا تعدادي از دندان‌هاي آسيب‌ديده کشيده شوند.

    انواع راهکارها براي کشيدن دندان

    روش‌هاي مختلفي براي کشيدن يک دندان وجود دارد که مهم‌ترين آن شامل موارد زير است:

    کشيدن ساده براي دندان‌هايي انجام مي‌شود که ميناي آن به راحتي در داخل دهان ديده مي‌شود. اين دندان‌ها ممکن است به خاطر پوسيدگي يا شکستگي نياز به کشيدن داشته باشند. عمل کشيدن اين دندان‌ها معمولاً تحت شرايط بی‌حسي موضعي انجام مي‌گيرد.

    کشيدن دندان به روش جراحي براي دندان‌هايي استفاده مي‌شود که از محل خط لثه شکسته شده و يا اصلاً از لثه خارج نشده باشند (مانند دندان‌هاي عقل)

    کشيدن دندان به کمک ليزر. اين پيشرفته‌ترين تکنيک براي کشيدن دندان است که با استفاده از يک دستگاه ليزر مخصوص بافت‌هاي سخت دهاني انجام مي‌شود. مهم‌ترين مزاياي اين روش علاوه بر توليد کمتر گرما و آسيب‌ديدگي کمتر بافت‌هاي دهان و دندان آن است که بعد از پايان عمل جراحي، بيمار هيچ گونه ورم و ناراحتي در محل عمل نخواهد داشت.

    روش کشيدن دندان در کلينيک دندانپزشکی

     آمادگي براي کشيدن دندان

    اگرچه عمل کشيدن دندان به خودي خود يک عمل کاملاً ايمن و بي‌خطر محسوب مي‌شود، اما در عين حال مي‌تواند شرايط را براي ورود باکتري‌هاي بيماري‌زا به داخل جريان خون فراهم نمايد. در اين صورت بافت لثه هم در معرض خطر عفونت قرار مي‌گيرد. اگر احتمالاً شما هم به بيماري يا عوارض خاصي مبتلا هستيد که خطر بروز عفونت‌هاي شديد در شما را بالا مي‌برد، بايد حتماً در زمان قبل و بعد از عمل کشيدن دندان از داروهاي آنتي‌بيوتيک مناسب استفاده کنيد. بنابراين قبل از کشيدن دندان، تمامي سوابق پزشکي خود و اطلاعات مربوط به داروها و مکمل‌هايي که مصرف مي‌کنيد را به دندانپزشک خود اطلاع بدهيد.

    بي‌حس کردن

    دندانپزشکان ما در کلينيک دندانپزشکي ، قبل از شروع به کشیدن دندان بدون درد ، ابتدا يک داروي بي‌حسي موضعي (يا مسکن) در اطراف دنداني که بايد کشيده شود تزريق مي‌کنند تا ناحيه اطراف آن بي‌حس شود. اگر تعداد دندان‌هايي که بايد کشيده شود بيشتر از يک دندان باشد و يا دندان به حالت نهفته در لثه باشد، ممکن است عمل شما تحت شرايط بيهوشي عمومي انجام شود. اين کار باعث مي‌شود که شما در زمان انجام عمل در خواب باشيد و دردي احساس نکنيد.

    کشيدن ساده دندان

    در جريان عمل کشيدن ساده دندان، دندانپزشک دندان آسيب‌ديده را با پنس مي‌گيرد و آن را به عقب و جلو حرکت مي‌دهد تا شل شود. سپس دندان لق شده را به راحتي از جاي خود بيرون مي‌کشد.

    کشيدن دندان به روش جراحي

    اگر دنداني که بايد کشيده شود در داخل بافت لثه نهفته باشد و يا به طور کامل خارج نشده باشد، دندانپزشک بافت لثه و استخوان پوشاننده دندان را برش مي‌دهد و سپس دندان را با پنس مخصوص جراحي محکم مي‌گيرد و به عقب و جلو حرکت مي‌دهد تا دندان لق شود و از استخوان فک و رباط‌هايي که آن را در جاي خود نگه داشته‌اند، رها شود. گاهي اوقات لازم است دندان‌هايي که به راحتي کشيده نمي‌شوند را به چند قطعه کوچکتر شکسته و قطعات آن را بيرون کشيد.

    بخيه زدن

    وقتی که دندان کشیده شد معمولاً یک لخته خون در جای آن تشکیل می‌شود. دندانپزشکان ما یک تکه گاز استریل در داخل جای دندان فرو می‌کند و شما باید آن را محکم گاز بزنید تا خونریزی جای دندان متوقف شود. در بعضی از موارد هم دندانپزشک چند بخیه (معمولاً از نوع جذب شونده) در جای دندان می‌زند تا بریدگی‌های لثه در این ناحیه را ببندد.

    اقدامات لازم در صورت تشکیل حفره خشک در جای دندان

    گاهی اوقات لخته خونی که در داخل جای دندان تشکیل شده است، کنده شده و سطح جراحت زیرین آن نمایان می‌گردد. در این صورت، جای دندان خیلی دردناک شده و عارضه‌ای به نام حفره خشک (درای سوکت) به وجود می‌آید. اگر چنین وضعیتی پیش بیاید، دندانپزشک یک پانسمان مخصوص بر روی جای دندان می‌گذارد که به مدت چند روز آن را محافظت کند تا مجدداً یک لخته خون جدید در آنجا تشکیل شود.

    بهبودی بعد از کشیدن دندان

    دوره بهبودی اولیه بعد از عمل کشیدن دندان معمولاً حدود یک تا دو هفته به طول می‌انجامد. در این مدت بافت استخوان و لثه جدید رشد می‌کند و حفره به وجود آمده در جای دندان را پُر می‌کند. اما در درازمدت نبود یک یا چند دندان در جای خود باعث می‌شود که دندان‌های باقیمانده شروع به حرکت کردن و منحرف شدن از جای خود کنند و برای گاز زدن و جویدن غذا مشکلاتی برایتان ایجاد کند. به همین علت ممکن است دندانپزشک به شما توصیه کند که به جای دندانی که کشیده‌اید، یک ایمپلنت ، بریج ثابت یا دندان مصنوعی بگذارید.

    مراقبت‌های بعد از کشیدن دندان

    پس از آنکه کار کشیدن دندان شما به پایان رسید دندانپزشک، شما را مرخص می‌کند تا به خانه بروید و روند بهبودی جای دندان شما طی شود. دوره بهبودی بعد از کشیدن دندان معمولاً چند روز طول می‌کشد. موارد زیر از مهم‌ترین اقداماتی است که شما می‌توانید در این مدت برای کاهش ناراحتی و خطر بروز عفونت و نیز به منظور تسریع در روند بهبود جراحت‌های دهان خود انجام دهید:

    • داروهای مسکن که توسط پزشک برایتان تجویز شده است را طبق دستور، مصرف کنید.
    • گاز استریلی که در جای دندان شما گذاشته شده است را محکم گاز بگیرید تا خونریزی آن متوقف شود و یک لخته خون در جای دندان تشکیل شود.
    • بلافاصله بعد از پایان عمل کشیدن دندان، یک بسته یخ بر روی صورت خود در ناحیه محل عمل بگذارید تا به کاهش ورم کمک کند.
    • حداقل تا 24 ساعت بعد از کشیدن دندان استراحت کامل داشته باشید و فعالیت‌های فیزیکی خود را هم به مدت یک تا دو روز محدود کنید.
    • از شستن و بیرون ریختن آب دهان تا 6 ساعت بعد از کشیدن دندان خودداری کنید، زیرا این کار باعث کنده شدن لخته خون از جای دندان می‌شود.
    • بعد از گذشت 6 ساعت از زمان انجام عمل، دهان خود را به آرامی با محلول آب نمک (نصف قاشق چایخوری نمک در یک لیوان آب گرم) بشویید.
    • از نوشیدن مایعات با نی تا 24 ساعت بعد از کشیدن دندان خودداری کنید.
    • سیگار نکشید، زیرا باعث ممانعت از بهبود زخم شما می‌شود.
    • در روز بعد از کشیدن دندان، غذاهای نرم و آبکی (مانند سوپ یا ماست) بخورید.
    • وقتی که می‌خوابید یا لم می‌دهید، چند بالش زیر سر خود بگذارید تا سر شما بالا قرار بگیرید. پایین بودن سر می‌تواند خونریزی جای دندان را طولانی‌تر کند.
    • دندان‌های خود را مانند قبل مسواک بزنید و نخ دندان بکشید. مسواک را روی سطج زبان خود هم بکشید، اما دقت کنید که با جای دندان کشیده شده تماس پیدا نکند.

     


  • تهیه و تنظیم توسط دندانسازی نمونه
    تماس : 09131684245
    انتشار مطلب در :