جراحی لثه چیست؟

توضیحات:

  • به نام خدا

    جراحی لثه یا پریودنتال دارای شباهت خاص با هرس کردن درخت دارد. در این حالت مشابه هرس کردن شاخه های اضافی، خشک شده و دارای مشکل به منظور کمک به رشد درخت، بخش هایی از لثه که دارای مشکل هستند، در عمل جراحی لثه حذف یا ترمیم می شوند و به این ترتیب امکان رشد مناسب سایر اجزای لثه فراهم می گردد. علاوه بر این در برخی موارد نیاز به پیوند بافت جدید در محل آسیب دیده وجود دارد.

    دلایل

     برخی فاکتورها، احتمال بیماری لثه و همچنین شدت بیماری و سرعت رخداد آن را افزایش میدهند. از جمله عوامل زمینه ساز التهاب و عفونت لثه به صورت زیر است:

    • سن: تحقیقات نشان میدهند افراد سالمند بیشترین میزان ابتلا به بیماری لثه را به خود اختصاص میدهند.
      سیگار و سایر محصولات تنباکو: مصرف تنباکو زمینه ساز بسیاری از بیماریهای جدی مانند سرطان، بیماری ریه و بیماری قلبی و شمار زیادی از مشکلات پزشکی دیگر است. همچنین افرادی که تنباکو مصرف میکنند، بیشتر به بیماری لثه مبتلا میشوند.
    • ژنتیک: تحقیقات نشان میدهند برخی افراد ممکن است از نظر ژنتیکی مستعد بیماری لثه باشند. علیرغم رعایت بهداشت این افراد بیشتر از دیگران در معرض بیماری لثه قرار دارند.
    • استرس: استرس با بسیاری از بیماریها از جمله فشار خون بالا، سرطان و مشکلات دیگر مرتبط است. همچنین استرس میتواند یک عامل زمینه سازی بیماری لثه نیز باشد
    • داروها: برخی از داروها مانند قرص ضد بارداری، داروهای ضد افسردگی و برخی داروهای قلبی بر سلامت دهان تاثیر منفی میگذارند. در صورتی که متوجه بیماری لثه شدید میتوانید موضوع را به اطلاع پزشک خود برسانید تا در صورت امکان داروهایتان را تغییر دهد.
    • دندان قروچه و بهم فشردن دندان‌ها: دندان قروچه و بهم فشردن دندانها فشار زیادی بر بافتهای نگه دارنده دندانها وارد کرده و سرعت تخریب بافتهای اطراف دندان را افزایش میدهد.
    • چاقی و تغذیه نامناسب: رژیم غذایی که حاوی مواد مغذی لازم نباشد میتواند سیستم ایمنی بدن را تضعیف کرده و مبارزه بدن با بیماریها و عفونت را دشوارتر سازد. چون بیماری لثه در واقع عفونت است، تغذیه ضعیف میتواند وضعیت لثه ها را بدتر کند.
      از سایر عوامل زمینه ساز بیماری لثه میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
    • دیابت
    • تغییرات هورمونی
    • عدم مراجعه به دندانپزشک
    • ضعف سیستم ایمنی
    • بیماریهای بافت همبند
    • سابقه ابتلا به بیماری فعال لثه

    اگر چه عوامل زمینه ساز بالا در ابتلا به بیماری لثه مهم هستند اما تمام این فاکتورها به یکی از این دو روش موجب التهاب و عفونت لثه میشوند: 1) افزایش جرم دندان و 2) تضعیف توانایی بدن در پاسخ به باکتریها. در برخی موارد هر دو مکانیسم دیده میشوند.

    روش های مختلف جراحی لثه

     جراحی فلاپ لثه

    در صورتی که عمق پاکت های تشکیل شده بر روی خط لثه بزرگتر از ۵ میلی متر باشد، متخصص بیماری های لثه (پریودنتیست) از این روش جراحی لثه برای کاهش پاکت های پریودنتال استفاده می کند.  از روش جراحی فلاپ لثه برای درمان اکثر بیمارانی که به پریودنتیت متوسط تا شدید مبتلا شده اند، استفاده می شود. به این ترتیب، پزشک متخصص شکاف هایی در بافت لثه به منظور جدا کردن لثه از دندان ها ایجاد می کند و از طریق این شکاف ها ابزارهای تمیز کردن عمقی را به همراه ابزارهای جرم گیری مافوق صوت و نیز ابزارهای دستی به منظور پاک کردن جرم، پلاک و زیست لایه های تشکیل شده زیر پاکت ها به محل وارد می کند.

    لثه برداری

    گاهی جراحی لثه ممکن است به منظور برداشت بافت اضافی از لثه بکار رود، در این روش جراحی لثه برای برداشتن بافت لثه اضافی که ممکن است بر روی دندان ها رشد کرده باشد به منظور دسترسی بهتر برای تمیز کردن دندان ها استفاده می شود. هنگام جراحی لثه، متخصص پریودنتیست بافت لثه بیمار را بی حس کرده و در آن برش های لازم را ایجاد میکند. به این ترتیب می توان بافت لثه اضافی تشکیل شده در دهان را حذف کرد.

    جراحی ترمیم پلاستیک لثه

    در صورتی که فرد دچار عقب رفتگی لثه شده باشد می توان از روش جراحی ترمیم لثه استفاده کرد، این نوع از جراحی لثه برای تغییر شکل بافت سالم لثه اطراف دندان ها و ایجاد ظاهر بهتر برای آنها استفاده می شود. در صورتی که فرد دچار عقب رفتگی لثه شده و لثه های وی از روی دندان کنار رفته باشد، از روش جراحی ترمیم پلاستیک لثه برای وی استفاده می شود.

    جراحی پیوند لثه

    در مواردی که به انجام جراحی لثه نیاز باشد، بافت لثه تحلیل رفته است و به همین خاطر دیگر نمی تواند کل ریشه دندان را بپوشاند یا به میزان کافی برای گرفتن و نگه داشتن دندان در جای خود قدرت ندارد. در اینگونه مواقع دندان ها ممکن است در جای خود سست شده و هدف از عمل جراحی لثه تجدید ساختار بافت لثه تحلیل رفته، افزایش طول تاج و حفظ ساختار آن است. در این نوع از جراحی لثه با استفاده از یک روش به نام جراحی فلپ پریودنتال، دکتر جراح لثه بخش های نیازمند ترمیم لثه ها را بریده و لایه رویی لثه را بر می گرداند.

    جراحی زیبایی لثه

    از این نوع عمل جراحی لثه برای تغیر شکل لثه و به عبارتی لبخند لثه ای که بهتر به نظر بیاید استفاده می شود. در فردی که دندان ها پس رفته و بافت لثه به طرف دور از دندان تحت فشار قرار گرفته می‌تواند این عمل جراحی لثه را انجام دهد. پیوند لثه با گرفتن نمونه ای از سقف دندان و درکنار قرار دادن لثه اطراف دندان می تواند انجام بگیرد.

    مراقبت‌های لازم بعد از جراحی لثه

     بعد از رفتن بی‌حسی ممکن است درد مختصری داشته باشید که می‌توانید از مسکنهای تجویز شده استفاده کنید.

    • فعالیتهای روزمره خود را می‌توانید داشته باشید، ولی توصیه می‌گردد از انجام فعالیتهای شدید بدنی و حمام گرم تا چند روز اجتناب کنید.
    • ممکن است مقداری ضعف، تب و لرز خفیفی در 24 ساعت اول داشته باشید در صورت شدید شدن با پزشک معالج خود تماس بگیرید.
    • خروج مقداری خونابه در روز اول (معمولاً 5-4 ساعت اولیه) طبیعی بوده و مهم نمی‌باشد. ولی در صورت عارض شدن خونریزی، یک تکه گاز استریل خیس شده را در محل روی پانسمان قرار داده و با فشار انگشتان با مدت 15-10 دقیقه نگهدارید. اگر خونریزی از بین نرفت و یا تشدید گردید، لازم است با کلینیک تماس بگیرید.
    • بهتر است روز اول از غذاهای مایع و سرد استفاده کنید. از روز بعد از غذاهای نرم استفاده نموده و جویدن را با طرف دیگر فک که پانسمان ندارد انجام دهید.
    • در روز اول بعد از جراحی از دهان شویه استفاده نکرده و مسواک نزنید. از روز بعد مسواک زدن را آغاز نموده و می توانید از دهان شویه (در صورت تجویز) استفاده کنید، در صورت تجویز دهان شویه از آن به ملایمت و بدون فشار پمپی استفاده نمائید.

    عوارض

     متعاقب جراحی لثه تغییراتی بروز می کند که موقتی و قابل برگشت می باشد. برگشت این تغییرات ممکن است به سه هفته تا شش ماه زمان نیاز داشته باشد. این عوارض عبارتند از:

    • لق شدن مختصر دندانها (این امر بعد از سه هفته تا یک ماه به حالت طبیعی خود برمی گردد).
    • حساسیت دندان ها به سرما و گرما پس از مدتی با رعايت بهداشت دهان و دندان از بين مي رود. استفاده از خميردندان های ضد حساسيت در صورت شدت حساسيت دندان از طرف جراح تجويز خواهد شد.
    • فاصله گرفتن لثه از طوق دندان و خالی شدن لثه بین دندان ها. این امر رابطه مستقیم با پیشرفته بودن بیماری و مقدار تخریب استخوان زیر لثه دارد و مدتی طول خواهد كشيد تا لثه تقریبا به جای اولیه خود باز گردد.

    هزینه

     هزینه جراحی لثه بستگی به میزان پیشرفت بیماری شما، نوع جراحی و پزشک معالج دارد. در مورد تحت پوشش بیمه بودن جراحی لثه با موسسه بیمه خود تماس بگیرید. از آنجا که با اقدام به درمان در مراحل اولیه مشکلات و بیماری های لثه از جمله عفونت لثه میتوان از روش های بدون جراحی کمک گرفت، لذا شما با معاینات دندانپزشکی دوره ای میتوانید در صورت بروز مشکل در مراحل اولیه نسبت به درمان بیماری خود اقدام کنید و از جراحی لثه پیشگیری نمایید.

     


  • تهیه و تنظیم توسط دندانسازی نمونه
    تماس : 09131684245
    انتشار مطلب در :