CBCT چیست؟

توضیحات:

  • به نام خدا

    CBCT یک روش تصویربرداری پزشکی است که از توموگرافی کامپیوتری با اشعه ایکس تشکیل شده است که در آن اشعه X واگرا است و یک مخروط تشکیل می دهد. CBCT در برنامه ریزی درمان و تشخیص در دندانپزشکی ایمپلنت ، گوش و حلق و بینی ، ارتوپدی و رادیولوژی مداخله می کند.

    CBCT چیست؟

    توموگرافی کامپیوتری محاسبه شده با پرتو مخروط دندانی (Dental cone beam computed tomography) نوع خاصی از تجهیزات پرتونگاری است که در مواردی که اشعه ایکس معمولی دندان یا صورت  کافی نیست مورد استفاده قرار می گیرد.

    پزشک شما ممکن است از این فناوری برای تولید تصاویر سه بعدی (۳ بعدی) از دندان ها ، بافت های نرم ، مسیرهای عصبی و استخوان در یک اسکن استفاده کند.

    این نوع CT از نوع خاصی از فناوری برای تولید تصاویر سه بعدی (۳ بعدی) از ساختارهای دندانی ، بافتهای نرم ، مسیرهای عصبی و استخوان در ناحیه فک و صورت استفاده می کند. تصاویر به دست آمده با CBCT به ما اجازه می دهد تا یک برنامه ی ریزی دقبق برای درمان داشته باشیم.

    با استفاده از CBCT ، پرتوی اشعه ایکس به شکل مخروط در اطراف بیمار حرکت می کند تا تعداد زیادی از تصاویر را تولید کند. سی تی اسکن و CBCT هر دو تصاویر با کیفیت بالا تولید می کنند.

    از CBCT برای چه استفاده می شود؟

    CBCT ، تصاویر با جزییات بسیار زیاد از استخوان تهیه کرده و برای ارزیابی بیماری های فک ، دندان ، ساختارهای استخوانی صورت ، حفره بینی و سینوس ها انجام می شود.

    CBCT اطلاعات خاصی در ارزيابي ساختارهاي بافت نرم مانند عضلات ، غدد لنفاوي ، غدد و اعصاب ، ارائه نمي دهد.

    موارد استفاده ی CBCT چیست؟

    CBCT معمولاً برای برنامه ریزی درمان مشکلات ارتودنسی استفاده می شود. همچنین برای موارد پیچیده تری که شامل موارد زیر هستند مفید است:

    • جراحی دندان های نهفته
    • تشخیص اختلالات مفصل گیجگاهی فکی
    • قرار دادن ایمپلنت
    • بررسی کیفیت استخوان
    • ارزیابی فک، سینوس ها، کانال های عصبی و حفره بینی
    • تشخیص، اندازه گیری و درمان تومورهای فک
    • تعیین ساختار استخوان و جهت گیری دندان
    • یافتن منشا درد یا آسیب شناسی
    • تجزیه و تحلیل سفالومتری
    • جراحی های بازسازی فک و صورت
    • بررسی شکستگی های صورتی

    چگونه برای CBCT آماده شویم؟

    قبل از CBCT نیاز به آمادگی خاصی ندارید فقط از شما خواسته می شود هر چیزی که می تواند روی تصویر برداری تاثیر بگذارد از جمله اشیا فلزی مانند جواهرات، عینک، گیره ی مو، سمعک و … را کنار بگذارید. اگر پلاک دندانپزشکی متحرک دارید از دهان خارج کنید .

    اگر احتمال بارداری وجود دارد ، به پزشک خود بگویید. لباس های گشاد و راحت بپوشید.

    تجهیزات CBCT به چه شکل هستند؟

    تکنیک CBCT شامل استفاده از پرتوی اشعه ایکس به شکل مخروط گرد یا مستطیل با اسکن ۳۶۰ درجه ای است که در آن منبع اشعه ایکس و یک ردیاب متناوب به طور همزمان در اطراف سر بیمار حرکت می کند ، که با یک نگهدارنده تثبیت می شود.دستگاه شامل یک صندلی صاف برای نشستن یا یک میز قابل حمل است تا بیماران بتوانند در طول معاینه دراز بکشند. اسکنرها شامل یک بازوی C در حال چرخش و یک تقویت کننده تصویر با اشعه X است که شامل منبع و آشکار کننده اشعه X هستند.

    روند کار چگونه است؟

    در حین معاینه CBCT، بازوی C در حالی که از روایای مختلف عکس می گیرد و یک تصویر سه بعدی واحد را ایجاد میکند، چرخش ۳۶۰ درجه  در اطراف سر دارد. منبع و ردیاب اشعه ایکس در دو طرف مقابل بازوی C نصب شده و به صورت متحد می چرخد. در یک چرخش واحد ، ردیاب می تواند در هر جایی بین ۱۵۰ تا ۲۰۰ تصویر دو بعدی (۲-D) با وضوح بالا ایجاد کند ، سپس به صورت دیجیتالی یک تصویر ۳ بعدی ساخته می شوند که می تواند به دندانپزشک یا جراح دهان شما اطلاعات ارزشمندی در موردسلامت دهان و دندان و سلامت جمجمه شما بدهد.

    از شما خواسته می شود بسته به نوع CBCT که استفاده می شود ، روی صندلی بنشینید یا روی میز دراز بکشید. دندانپزشک یا جراح دهان شما را به گونه ای قرار می دهد که منطقه مورد نظر در پرتو واقع شود. از شما خواسته خواهد شد در حالی که منبع اشعه ایکس در اطراف شما می چرخد، بسیار آرام بمانید. این حالت معمولاً بین ۲۰ تا ۴۰ ثانیه طول می کشد.

    در حین و بعد از CBCT چه تجربه ای خواهم داشت؟

    شما در طول CBCT هیچ دردی را تجربه نخواهید کرد و پس از اتمام آن قادر به بازگشت به فعالیتهای عادی خود خواهید بود.

    مزایای CBCT در مقابل خطرات آن چیست؟

    1. مزایا
    • پرتوی اشعه ایکس متمرکز، اشعه پراکنده را کاهش می دهد و در نتیجه تصویر کیفیت بهتری می یابد.
    • CBCT اطلاعات بیشتری را نسبت به اشعه ایکس دندانپزشکی معمولی ارائه می دهد که امکان برنامه ریزی دقیق تری برای درمان ایجاد می کند
    • CBCT بدون درد ، غیر تهاجمی و دقیق است.
    • مهمترین مزیت CBCT ، توانایی آن در تصویربرداری همزمان از استخوان و بافت نرم است.
    • هیچ تشعشعی در بدن بیمار پس از معاینه CBCT باقی نمی ماند.
    • پرتوهای ایکس مورد استفاده در CBCT عوارض جانبی آنی ندارد
    • دوز اشعه در CBCT ده برابر کمتر از CT اسکن معمولی است
    • دقت ابعادی خوبی دارد(بزرگنمایی حدود ۲%)
    1. خطرات:
    • احتمال ابتلا به سرطان در صورت باقی ماندن بیش از حد در معرض اشعه وجود دارد. با این حال ، سود تشخیص دقیق بسیار بیشتر از خطر است. CBCT در کودکان باید همیشه با تکنیک کم دوز انجام شود.

    تفاوت CBCT با CT در چیست؟

    CBCT از دقت و حساسیت بالاتر و دوز اشعه کمتری نسبت به CT برخوردار است .

    کاربرد CBCT در درمان ایمپلنت چیست؟

    روش های رادیوگرافیک سنتی برای برنامه ریزی برای قرار دادن ایمپلنت ایده آل نیستند زیرا شما در حال تجسم یک شیء سه بعدی در دو بعد هستید و اطلاعات مهم را در طول مسیر از دست می دهید.

    دقت بیشتر CBCT در اندازه گیری در دوزهای پرتوهای کمتر ، آن را به گزینه ای مطلوب در دندانپزشکی ایمپلنت تبدیل کرده است. ترکیب نرم افزارهای جدید برای ساختن راهنماهای جراحی احتمال آسیب ساختاری را کاهش داده است. CBCT اطلاعات موثقی را ارائه می دهد که منجر به بهبود در انتخاب مورد و کمک به اندازه گیری کیفی و کمی استخوان و کاهش عدم موفقیت ایمپلنت شده است.

    CBCT اطلاعاتی در مورد طول،عرض و ارتفاع استخوان، فاصله با ساختارهای حیاتی نظیر عروق و اعصاب، کیفیت استخوان، مسیر مناسب جهت قرار گرفتن ایمپلنت و همچنین ویژگی های بافت نرم و محدودیت های پروتز را به ما نشان می دهد ، و به ما در تولید بهترین نتایج ممکن برای هر بیمار کمک می کند.

    برنامه ریزی ایمپلنت مجازی با استفاده از داده های CBCT به پزشکان این امکان را می دهد تا نتیجه نهایی را قبل از شروع درمان پیش بینی و تجسم کنند. ارزیابی موفقیت پیوند استخوان و سایر ارزیابی های بعد از درمان نیز ممکن است.

    به طور خلاصه ، با وارد کردن CBCT در گردش کار برای برنامه ریزی جراحی های ایمپلنت ، می توانید تعداد تصمیماتی را که باید در حین عمل جراحی بگیرید ، کاهش دهید ، نتایج جراحی خود را بهبود بخشید و رضایت بیمار را افزایش دهید.


  • تهیه و تنظیم توسط دندانسازی نمونه
    تماس : 09131684245
    انتشار مطلب در :